El biarut Aramis López guardonat en els Premis Nacionals d’Edició Universitària per la seua investigació sobre el Centre de Càlcul de Madrid

| Eduard Garcia Molina | Cultura
El biarut Aramis López guardonat en els Premis Nacionals d’Edició Universitària per la seua investigació sobre el Centre de Càlcul de Madrid

Amb el treball “El Centro de Cálculo de la Universidad de Madrid (1968-1973): ciencia, arte y creación computacional” (Universidad Complutense), el crític d’art Aramis López juntament amb l’artista i professor Jaime Munárriz han sigut guardonats en els XXIV Premis Nacionals d’Edició Universitària com a Millor Monografia en Ciències, Ingenyeria i Arquitectura. Si bé és cert que no és la primera vegada que López aborda l’anàlisi del Centre de Càlcul de Madrid, però sí és la primera que realitza una investigació en profunditat “des del punt de vista filosòfic i artístic”, de fet el biarut ha assegurat que no s’esperava el guardó “perquè no sabíem que la Complutense havia triat el nostre llibre entre totes les investigacions que publica a l’any per a presentar-lo als premis”. Serà el proper 14 de novembre quan els guardonats reben el premi a la Universitat de València, segons s’ha informat des del diari Información.

El Centre de Càlcul de Madrid

El 1958 la popular multinacional informàtica IBM va cedir a la Universitat de Madrid la computadora IBM 650, el fet va suposar una revolució tecnològica per a l’Espanya de l’època que va acabar sent l’eix central del Centre de Càlcul creat en 1966. El centre va ser punt de trobada d’artistes, lingüistes i filòsofs entenent que els feia més grans la barreja de les seues respectives disciplines. Entre ells destacava Eusebio Sempere, Abel Martín, Juan Navarro Baldebeg, Cristobal Halfter, Luis de Pabro o Víctor Sánchez Zabala.

El Centre de Càlcul va suposar la incorporació de l'estat espanyol en els corrents intel·lectuals i tecnològics més innovadores del món en l'últim quart del segle passat. El nostre interés ha sigut comptar el procés, contextualitzar cultural i artísticament l'experiència i plantejar un futur al passat i portar el passat al present, és potser aquest plantejament el que ha resultat més nou en la investigació.

L'article té 43 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).