Previous ◁ | ▷ Next

[IES Digital] "MUSEUS, ART I LITERATURA: La Casa-Museu Joan Fuster", per Gloria Calabuig i Sandra Samper

Quan la professora Laura Barberà ens va dir, que els alumnes de segon de batxiller aniríem a la casa de Joan Fuster, ens va semblar interessant, ja que és una forma d’aprenentatge fora de l’àmbit escolar, i que conéixer Sueca no estaria malament. També, clar està, era una manera de reforçar en els alumnes el coneixement de la vida i obra de Joan Fuster. Però no sabíem exactament en què consistiria la visita.

Concretament, el Centre de Documentació Joan Fuster, encarregat de la gestió de la Casa-Museu Joan Fuster, conserva, gestiona i amplia el fons de l’escriptor, format per cinc col·leccions de naturalesa cultural, que va reunir al llarg de la seua vida: arxiu documental, biblioteca, hemeroteca, arxiu fotogràfic i col·lecció d’art. En definitiva, un conjunt de béns culturals amb valor històric i artístic, testimoni dels més de cinquanta anys de treball intel·lectual de l’assagista valencià, donat per ell en el seu testament, l’any 1974, al poble de Sueca, amb una finalitat d'interès públic.

05

Un passeig guiat per la casa - Museu de Fuster

“Els llibres no supleixen la vida, però la vida tampoc supleix els llibres”

Podem dir que a casa de Joan Fuster, ens vam sentir més a prop de l’escriptor, ja que vam estar on ell va créixer i es va formar tant com escriptor com a artista i comprovàrem que tot el que podem trobar als llibres és només una xicoteta part de la seua “història”.

Per ampliar aquesta part sobre la vida de Joan Fuster i la seua importància per a la societat valenciana, cal dir que, durant la visita, vam veure un audiovisual (elaborat expressament per al Museu) com a explicació de la biografia de l’autor i la seua contextualització històrica, concretament al pati de sa casa. Fou, sens dubte, un important escriptor i pensador del segle XX, aportant a la cultura valenciana una gran quantitat d’obres, però, per damunt de tot, pensaments i idees pròpies del que totes i tots els alumnes de 2n de Batxillerat coneixem com “Ser Joan Fuster”.

Una faceta de Joan Fuster que no coneixem i que ens va semblar especialment curiosa ha estat el seu gust per la pintura, la qual cosa va provocar que alguns artistes, valencians principalment, li regalaren obres artístiques d’índole diversa, cosa que fa que el museu tinga una bona mostra de la seua “col.lecció”. També és remarcable haver passat una estona al raconet de la casa on Joan Fuster compartia amb altres intel.lectuals de l’època aspectes de la vida i de la literatura, tertúlies a la recerca de la paraula sàvia.

L’espai didàctic

“Llegir no és fugir és seguir vivint i cadascú ho fa a la seua manera”

06

Per a aprofundir en la seua vida, tot relacionant-la amb l’art, vam fer un taller didàctic i, combinant els aforismes utilitzats per Joan Fuster, les caricatures de Andreu Alfaro a l’autor i d’altres materials plàstics, originàrem la portada d'un diari. En acabar de fer les nostres creacions les organitzadores de l’activitat van triar un de cada grup entre els més originals quant a tècnica, per a ser exposats en el museu. A hores d’ara, la resta de les nostres creacions poden ser visitades a l’espai d’exposicions de l’IES Biar.

04

Podem dir, que en anar allà on Joan Fuster, un dels escriptors més importants de la literatura valenciana del segle XX, va nàixer i es va formar com a escriptor, persona i artista, enriquix de manera notòria, la cultura de cada un dels alumnes i professores que van gaudir visitant la casa de Joan Fuster.

02

Cartells escollits pel Museu per a l’exposició col.lectiva 2018-2019

L’entorn modernista de Sueca

Però no tot va ser contingut literari. Vam tindre l’oportunitat de passejar pels carrers de Sueca, amb edificis estructurats de corrent modernista, així com també vam poder fer lloc per a la gastronomia i la fotografia.

03

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital Malestar entre les mares i pares per la supressió d'un grup de 6é de Primària en el CEIP Mare de Déu de Gràcia… https://t.co/wuton566w2
BiarDigital "La política municipal", per Eduard Garcia Molina https://t.co/Z5pANrRSFp https://t.co/Llotq8ol4j
BiarDigital Cancel·lades les classes i les activitats esportives per alerta roja climàtica https://t.co/FeSgsndLwk
BiarDigital "Por el amor verdadero e interminable", per Mayte Salguero https://t.co/srG6M0Rmy4

Enquesta

PP - 8.4%
PSOE - 55.7%
Compromís - 20.5%
Esquerra Unida - 6.9%
M'abstindré - 3%
No ho he decidit - 5.4%

Han votat: 332
Enquesta tancada on: Març 26, 2019
Joomla templates by Joomlashine