• Inici
  • Entrevistes
  • Biaruts pel món
  • Gemma Colomina: "La gent que emigra és molt valenta, però la família més encara, sobretot els pares"

Gemma Colomina: "La gent que emigra és molt valenta, però la família més encara, sobretot els pares"

| Eduard Garcia Molina | Biaruts pel món
Gemma Colomina: "La gent que emigra és molt valenta, però la família més encara, sobretot els pares"

El pròxim 6 d'abril farà un any que la protagonista d'esta primera entrega de 2016 de "Biaruts/des pel món" Gemma Colomina, va emigrar a Tomelloso (Ciudad Real), ens confessa que se'n va anar per amor, ja que la seua parella, Ángel, natural d'este municipi manxec de 38.000 habitants, tenia allà la faena.

Després de treballar en diferents ocupacions en el sector de l'hostaleria com a cambrera en un restaurant, atenent en una geladeria i posteriorment en una cerveseria, Gemma va decidir treballar pel seu compte muntant un gabinet d'estètica i osteopatia, "el que he estudiat i el que m'agrada" ens confessa. El seu grup de Cors i Danses i veure la plaça del Convent des de casa de son pare i sa mare és una de les coses que més troba a faltar del poble, on no descarta tornar en un futur. Des de 245 Km de Biar coneixem la seua història.

Quines raons et van dur a instal·lar-te a Tomelloso i quan de temps portes allà?

Les raons per a instal·lar-me en Tomelloso van ser diverses. Encara que vaig tindre una faena des del primer dia de vindre, la raó principal va ser l'amor. La meua parella, Ángel, és d'ací i, després de 7 mesos veient-nos una o dos voltes al mes em vaig decidir provar.

I ací estic, quasi un any ja. Des del dia 6 d'abril del 2015.

La raó principal per la que vaig vindre a Tomelloso va ser l'Amor.

01

En una de les llacunes de Ruidera que es diu "La Colgada" (setembre del 2014).

 

Fou una decisió molt complicada?

Per suposat que sí, moltíssim.

Anava a deixar a la meua família, a les meues amigues i amics. El grup de Cors i Danses de Biar del qual encara en sóc membre i el club de patinatge d'on era alumna. 

Però vaig donar el pas perquè era el que jo volia.

Però vaig donar el pas perquè era el que jo volia.

 

Quina és la teua situació a nivell laboral i social a Tomelloso? Coneixies gent d'allà? Hi ha altres biaruts i biarudes? Hi ha altres valencians i valencianes?

A nivell laboral, vaig començar de cambrera en un restaurant, vaig estar també en una gelateria i en una cerveseria. Fins que vaig obrir un gabinet d'estètica i osteopatia a casa, i a això em dedique ara, al que vaig estudiar i m'agrada. Encara que la cosa va a poc a poc. Ángel, el meu xicot, tenia un negoci d'electricitat però va haver de tancar fa uns mesos, i ara és agent comercial i instal·lador en una empresa de sistemes de seguretat.

A nivell social no ens podem queixar. La família d'Ángel coneix molta gent i tenim bastants amics.

Abans de vindre només coneixia a 4 o 5 amics i amigues d'Ángel i algun conegut de la família

Em sembla que hi ha una xica de Biar casada amb un xic de Tomelloso, però no els conec. Hi ha molta gent d'ací que viu a Ibi o a Alacant, i molta gent d'Ibi o Alacant que viu a Tomelloso. I també de la província de València.

Vaig instal.lar un gabinet d'estètica i osteopatia en casa, i a aixó em dedique ara, al que vaig estudiar i m'agrada.

02

Davant els molins de Campo de Criptana "Els gegants d'El Quixot" (octubre del 2014).

 

La vida que fas allà dista molt de la que feies ací al poble?

Sí és diferent. A Biar jo vivia a casa dels meus pares i, encara que ja tinc 25 anys, havia de respectar les seues decisions. A més, eren ells els que s'encarregaven de les despeses de la casa, de l'alimentació, etc. Ací som Ángel i jo els qui hem d'afrontar eixes coses, però no hem de donar explicacions a ningú.

A pesar d'això, és un canvi del qual puc sentir-me orgullosa, ja que estic aprenent a posar-me límits i metes.

És un canvi del qual puc sentir-me orgullosa, ja que estic aprenent a posar-me limits i metes. 

 

El Quixot, els molins, les navalles i els seus formatges així com una terra dispersa i plana són alguns dels tòpics que tenim els valencians sobre Castella la Manxa, què ens pots dir?

Podria dir milers de coses... Bé, des que estic ací he visitat alguns dels pobles i llocs del voltant, com per exemple Campo de Criptana, que és on estan els principals molins contra els que va lluitar El Quixot. Un d'ells s'ha convertit en un museu dedicat a Sara Montiel, natural d'este poble. I El Toboso, un poble molt bonic de la província de Toledo on vivia Dulcinea.També tinc a propet la cova de Montesinos, a la localitat d'Ossa de Montiel (Albacete), on El Quixot va passar una nit. I la Casa de Medrano, en Argamasilla de Alba, que és un mas que va servir de presó per a Miguel de Cervantes.

És prou sabut que Castella la Manxa és coneguda pels seus formatges i també pels vins, molt bons per cert. Tomelloso compta amb una gran quantitat de cultius de raïm i també amb moltes bodegues i cooperatives que comercialitzen el vi, entre elles les més gran d'Europa, la Cooperativa Virgen de las Viñas.

Una cosa curiosa del poble és que camines per on camines et torbes amb moltes lumbreras pel carrer. Les lumbreras són unes reixes que es troben al terra i que són pas de ventilació per a les antigues bodegues i coves que hi ha baix de la majoria de les cases.

Pel que fa a la "planura" d'esta terra he de dir que sí, Castella la Manxa és molt plana. Pots anar per la carretera, mirar al front i no trobar fi. Però no tot és pla, en esta zona tenim el parc natural de Las Lagunas de Ruidera, entre Albacete i Ciudad Real. Són un total de 14 llacunes i un pantà en una zona muntanyosa que ofereix un paisatge meravellós i la majoria d'elles estan adaptades com a piscines naturals d'aigua dolça, i prou gelada. No te les pots perdre.

Tomelloso compta amb la cooperativa de vi més gran d'Europa.

04

La cova que hi ha baix la casa on vivim. Compta amb 24 tenalles de 16.000 litres de capacitat per a emmagatzemar el vi (gener del 2015).

 

Hi ha molta gent que pensa que la gent que emigreu per buscar-vos la vida sou molt valents, què en penses?

La veritat és que s'ha de tindre molt de valor per a prendre la decisió per a anar-te'n de casa per a fer vida lluny de la teua gent.

En la meua família no només sóc jo qui no viu en Biar. El meu germà major, Kiko, va estar 3 anys estudiant a Roma i tornant a casa només en vacances [Podeu llegir l'entrevista realitzada a Kiko per Biar Digital]. I el meu germà mitjà, Carlos, porta ja un 7 o 8 anys vivint a Barcelona, i només ve a casa uns dies per Nadal i uns dies en vacances.

Pense que la gent que emigra és molt valenta, però també pense que la família ha de ser més valenta encara, sobretot els pares, per a suportar que els fills estiguen fora i vinguen només de visita.

 Pense que la gent que emigra és molt valenta, però també pense que la família ha de ser més valenta encara, sobretot els pares.

 

A banda de la família i els amics i amigues, què és allò que trobes més a faltar del poble?

Com he dit al principi de l'entrevista, trobe molt a faltar el meu grup de Cors i Danses de Biar. Encara que ací ja sóc membre d'un altre grup de danses, però he de dir que com el meu grup no n'hi ha cap.

Però sobretot, el que més trobe a faltar, és eixir al balcó de ma casa de la Plaça del Convent i vore el parc ple de xiquets i xiquetes que acaben d'eixir del col·le i estan berenant i jugant, amb el paisatge de la Penya Tallà al fons, un paisatge verd, pur i natural que ací a Tomelloso no trobe.

El que més trove a faltar, és ixir al balcó de ma casa en Plaça del Convent i vorer el parc ple de xiquets i xiquetes que acaben d'ixir del cole.

 03

Ángel i jo preparats per a actuar al Festival Folklòrik en la localitat de Socuéllamos. Jo amb el Grup de Cors i Danses de Biar i Ángel amb la Asociación folklórico-musical El Lagar, de Socuéllamos (18 de juliol del 2015).

 

Vens amb freqüència al poble?

M'agradaria anar més voltes de les que vaig, però mínim un cap de setmana al mes faig visita al poble.

Almenys un cap de setmana al mes.

 

Quines notícies t'arriben del que passa a Biar o la resta del País Valencià? N'estàs informda?

Bé, la veritat és que notícies m'arriben de tot tipus, però ara mateix no sabria especificar. Gràcies a les xarxes socials, hui en dia és fàcil estar al dia de tot.

Gràcies a les xarxes socials, hui en dia és fàcil enterar-se de tot.

05

En la Fira de Tomelloso junt a una mula a la quan estan retallant el pèl adornant-la per a les festes. Respresenta el treball del camp antigament (29 d'agost del 2015).

 

Quines són les teues impressions de la situació ací?

Crec que la cosa està molt malament. Hi ha gent sobre els 55 anys d'edat que perd la faena i després és difícil que en trobe una altra. I la gent jove no té massa oportunitats, ja que la majoria de les empreses demanen un mínim d'experiència, però cap d'elles dóna l'oportunitat de tindre-la.

La majoria de les empreses demanen un mínim d'experiècia però cap d'elles dona l'oportunitat de tindre-la. 

07

Jo amb els meus pares i les nostres gosses el dia de Sant Antoni a Biar (17 de gener del 2016).

 

Quines perspectives de futur tens allà?

La nostra idea, en un principi, és quedar-nos ací, que és on hui per hui tenim la faena. 

Tenim proposta de matrimoni i volem formar la nostra pròpia família, però per a això encara queda un temps, fins que ens puguem establir be econòmicament.

Tenim proposta de matrimoni i volem formar la nostra pròpia família

 

T'has heu plantejat tornar a instal·lar-te a Biar?

Alguna vegada sí que ho he pensat, en moments de nostàlgia, el meu poble i la meua família em tiren molt.

No descartem la possibilitat perquè Ángel està enamorat de Biar, però si volem fer la nostra vida ens fa igual el lloc on la vivim.

Ángel està enamorat de Biar, però si volem fer la nostra vida dona igual el lloc on la vivim.

06

En el meu gabinet d'estètica i osteopatia (febrer del 2016).

L'article té 64 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).