• Inici
  • Entrevistes
  • Biaruts pel món
  • Cristina García-Forte: "Tots els dies recorde d’on vinc i d’on sóc. Per a mi, això és el més important"

Cristina García-Forte: "Tots els dies recorde d’on vinc i d’on sóc. Per a mi, això és el més important"

| Eduard Garcia Molina | Biaruts pel món
Cristina García-Forte: "Tots els dies recorde d’on vinc i d’on sóc. Per a mi, això és el més important"

Fa tot just un any i mig, la protagonista d'esta nova entrega de "Biaruts i biarudes pel món", Cristina, va aplegar a Noruega, concretament a la seua capital, Oslo, on resideix actualment. Enrere deixava la seua germana Paloma, molts amics i amigues i un treball estable a la Xina, tot i que estar a prop de la seua parella va fer que haguera de prendre esta decisió. 

Des de poc més de 3.000 km de Biar, ens relata la seua experiència al nord d'Europa i el que ha suposat per ella deixar el país asiàtic per instal·lar-se en una societat i un país completament diferent.

Foto principal: Cristina a Shangai, amb alguns amics asiàtics el 2010.

Quines raons et van dur a instal·lar-te a Noruega i quan de temps portes allà?

Segons la meua opinió, ara és quan hem d’arriscar, provar, caure’ns, enganyar-nos i tornar-nos a alçar; viure experiències i formar-nos com a persones i com a professionals. Després de viure aproximadament quatre anys a Shanghai, la megaurbs per excel·lència dels negocis a la Xina, i treballar amb professionals xinesos va arribar l’hora de dir adéu. M’agraden els nous reptes i si el contrast del següent pas que faig és gegantí, encara més.

Els motius pels quals visc actualment a Noruega, concretament a Oslo, són purament personals. diuen que l’amor mou muntanyes. És absolutament cert. Vaig canviar de destinació, de continent, de treball i d’estil de vida un 80% per la meua parella, tot i que també he de dir que em sentia preparada per a donar el següent pas professional i provar unes altres experiències laborals. Ara tot just farà un any i mig que vaig arribar a terres escandinaves.

Vaig canviar de destinació, de continent, de treball i d’estil de vida un 80% per la meua parella.

 

02

A Xina, any 2010.

 

Fou una decisió molt complicada?

Sincerament, SÍ (amb majúscules).

Va ser una de les decisions més dures que he hagut de prendre fins el dia de hui. No és fàcil deixar una germana amb qui has compartit tants moments, una bon lloc de treball a nivell internacional, una família feta des de zero, companys de pis, coneguts, contactes; fins i tot, als meus amics xinesos els quals venien a treballar cada dia amb les seues motos a tota velocitat. En fi, una barbaritat de gent increïble, diferent, vinguda d’arreu del món: coreans, anglesos, francesos, italians, xinesos, mexicans, americans, colombians. A la fi, gent, històries i moments inoblidables. La Xina em va canviar la vida.

No és fàcil deixar una germana amb qui has compartit tants moments.

03

Nevada a la muntanya, enguany a Oslo.

 

Quina és la teua situació a nivell laboral i social a Noruega? Coneixies gent d'allà? Hi ha altres valencians i valencianes?

La meua situació a Oslo actualment és estable. Treballe en una agència de publicitat noruega com a responsable de projectes. No ha estat un camí fàcil. Crec que la clau de l’èxit rau en la constància, en no defallir i en tenir paciència. No ha sigut un camí de roses, els noruecs no m’ho han posat gens fàcil. A poc a poc vaig adaptant-me millor i em sent més integrada en la societat. Com deia abans, el contrast amb el que em vaig trobar ací i el que havia viscut a Shanghai va ser enorme. Vaig passar de viure en una jungla de diversitat a trobar-me amb la pau que ofereix la naturalesa nòrdica i els seus vikings! Mai deixe de sorprendre’m a mi mateixa. De fet, obrir-me pas en la indústria de la comunicació i el màrqueting ha estat molt complicat, més del que ho va ser a la Xina. el 95% de la gent que treballa a l’empresa són noruecs, la resta són de Londres, París, San Francisco i, per suposat, de Biar!

el contrast amb el que em vaig trobar ací i el que havia viscut a Shanghai va ser enorme.

 

Com definiries la vida a Noruega? Els horaris, menjar, temps d'oci, vida nocturna...

En poques paraules: car, molt car. Fred, molt fred a l’hivern. Preciós, quatre estacions de l’any molt marcades. Espai, pau, i una gran qualitat de vida, si formes part del sistema, clar...

Ací a les 11.30h. del matí ja estem dinant. Encara em costa tindre fam a eixes hores.

El temps és irregular. Ací estem tocant el Pol Nord, ja vos podeu imaginar! Baixes temperatures tot i que molt d’ski! A Noruega és normal eixir de treballar a les 4 o a les 5 de la vesprada i anar a la muntanya a fer barbacoa o esquiar. Tenim les pistes a només 30 minuts de la ciutat.

Els noruecs són extremadament esportistes. Diu una dita noruega que no existeix mal temps, sinó roba inadequada. (Det finnes ikke dårlig vær, det finnes bare dårlig klær).

Quan es pon el sol la ciutat brilla amb llum pròpia i tot el món ix al carrer, als parcs a gaudir de la vitamina D i a fer barbacoes. Eixa és la seua forma de socialitzar-se.

  Diu una dita noruega que no existeix mal temps, sinó roba inadequada.

 

Bosc nevat a Oslo, 2014.

 

Què ens pots dir dels tòpics habituals que tenim sobre Noruega? És el que has viscut allà?

Crec que tots els tòpics l’encerten. Després de l’experiència viscuda ací, puc dir que són ben certs.

Crec que tots els tòpics l’encerten.

 

Cristina embarcada pels fiords noruecs l'any passat.

 

Hi ha molta gent que pensa que la gent que emigreu per buscar-vos la vida sou molt valents, què en penses?

No sé si és de valents o no, però el que tinc clar és que cada volta que descobrisc una xicoteta part d’este món vull conèixer la següent. Mentre puga seguiré volant. Com deia anteriorment, estos anys són importants, i si no ho fem ara, quan ho farem?

Quan vas a l’estranger, mai perds. Sempre guanyes! Si l’experiència ha estat dura, negativa, aleshores aprens a sobreviure, aprens a saber què és el que t’agrada, el que no, i a fer passes més segures la pròxima volta. Si l’experiència ha estat bona, sempre voldràs tornar al mapa i seleccionar noves destinacions.

Una cosa és viatjar, una altra de ben diferent és viure en un altre país. Has d’estar ben preparat per obrir la ment i deixar-se dur.

 Quan vas a l’estranger, mai perds. Sempre guanyes!

 

A banda de la família i els amics i amigues, què és allò que trobes més a faltar del poble?

La muntanya de Biar, la bellesa interior, la personalitat de Biar. Cada volta que torne al poble des de l’estranger, el primer que faig és baixar la finestra del cotxe quan tornem de l’aeroport i respirar eixe aire que no el trobes en mols llocs. Admire tot el que tenim i com són de privilegiats. No vos podeu imaginar com senta de bé tornar a casa, no hi ha paraules.

Admire tot el que tenim i com són de privilegiats. 

Shanghai, 2011.

 

Has trobat moltes dificultats pel que fa a l’idioma?

Bona pregunta. Sí, és clar que n’he tingut. Però molt més en vaig trobar a la Xina. Ací és diferent. Tots parlen anglès perfectament, però m’he trobat amb barreres lingüístiques a l’hora de trobar faena, ja que de moment no tinc un gran nivell de noruec. És una llengua que prové de la família germànica, així que costa una miqueta. Si sóc sincera, m’agrada més el xinès mandarí. Molt més divertit!

Si sóc sincera, m’agrada més el xinès mandarí. Molt més divertit!

 

Quines notícies t'arriben del que passa a Biar o la resta del País Valencià? N'estàs informada?

Tots els dies m’informe a través de la finestra digital del món i, afortunadament, mantinc una comunicació constant amb la família i això fa que estiga informada de tot. Sempre tinc a punt l’Skype, el Whatsapp, Internet, els emails i el Facebook.

 Tots els dies m’informe a través de la finestra digital del món

Fiord noruec, fent-se de nit, 2013.

 

Quines són les teues impressions de la situació ací?

Em fa la impressió que les coses van malament, però em considere una persona positiva i aposte perquè ens fem més forts dels errors que cometem. Tan de bo que s’invertisca molt més en innovació i en els jóvens, que som el futur del país. Ja en som més d’un que contem amb experiència en l’estranger i podem aportar molt a les empreses locals, sobretot amb les seues expansions internacionals.

Tan de bo que s’invertisca molt més en innovació i en els jóvens, que som el futur del país.

08

Neu a Oslo, este hivern.

 

Quines perspectives de futur tens allà?

Mai dic mai. Tampoc planifique a llarg termini. D’acord amb les circumstàncies, mire de relativitzar al màxim i considerar la situació present i les oportunitats potencials. Ara com ara, depenc del treball a Noruega. Si continue cap avant, potser em quede un any més. Si no, hauré de trobar una altra destinació, un altre país.

 D’acord amb les circumstàncies, mire de relativitzar al màxim i considerar la situació present i les oportunitats potencials. 

 

T'has plantejat tornar a Biar?

Vaig a Biar sempre que puc. Vull estar sempre vinculada a la meua terra natal, a les meues arrels i tots els dies recorde d’on vinc i d’on sóc. Per a mi, això és el més important.

 

Tots els dies recorde d’on vinc i d’on sóc. Per a mi, això és el més important.

Vista des del vaixell, a Oslo, l'any passat.

L'article té 89 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).