• Inici
  • Entrevistes
  • Biaruts pel món
  • Ximo Soriano: "Estic treballant amb nous materials que facen possible utilitzar l’aigua com a combustible amb el propòsit de desplaçar els combustibles fòssils, els quals són els principals causants del canvi climàtic"

Ximo Soriano: "Estic treballant amb nous materials que facen possible utilitzar l’aigua com a combustible amb el propòsit de desplaçar els combustibles fòssils, els quals són els principals causants del canvi climàtic"

| Eduard Garcia Molina | Biaruts pel món
Ximo Soriano: "Estic treballant amb nous materials que facen possible utilitzar l’aigua com a combustible amb el propòsit de desplaçar els combustibles fòssils, els quals són els principals causants del canvi climàtic"

Fa poc més de cinc anys, en setembre de 2014, Biar Digital publicava una de les seues entrevistes de 'Biaruts pel món' amb Ximo Soriano com a protagonista, per conèixer la seua història des de Tarragona. Ara, viatgem més lluny per anar fins a la capital de la República d'Irlanda, Dublín.

Quins raons et van portar a deixar Tarragona i instal·lar-te a Dublín?

La principal raó va ser la manca d’oportunitats que vaig trobar, no sols a Tarragona sinó a la resta de l’Estat espanyol, per poder continuar la meua carrera com a investigador científic una vegada vaig acabar el meu contracte post-doctoral. Llavors, em van ofertar una posició a una de les universitats de Dublín i vam haver de fer le maletes.

Hauràs trobat moltes diferències entre una capital relativament xicoteta com és Tarragona i Dublín, no?

La vida és totalment diferent. Com bé dius, Tarragona és una ciutat petita en la que te pots moure fàcilment a qualsevol lloc sense necessitat d’utilitzar transport. A Dublín ocorre tot el contrari. Viure al centre de la ciutat és prohibitiu a causa d’uns lloguers desorbitats, el que fa que la gent hagi d’anar a les afores a viure. Això et fa dependre del transport per gairebé qualsevol cosa. La part positiva és que Dublín ofereix una agenda cultural molt més variada que Tarragona, sobretot de música en directe.

1

Amb la família el dia de la meua defensa de la tesi (Març del 2016)

També canviarà el que és el dia a dia, des dels preus fins a l'oratge...

Sí, llevat d’un parell de setmanes (una mica més amb sort) a l’estiu, la resta de l’any el cel està quasi sempre nuvolat. Quan surt una mica el sol intentes aprofitar per agafar tot el que pugues. Els preus són més alts que a Espanya, encara que els salaris també són prou més alts. Per exemple, ací en Irlanda el salari mínim interprofessional es situa al voltant d’uns 1600€ al mes (quasi el doble que a l’Estat espanyol).

Tu a Dublín estàs amb la teua parella. Pel que fa a relacions socials i la teua situació sociolaboral quina és?

Com he dit abans, el fet de viure a les afores de la ciutat fa que la vida social amb els amics siga poc improvisada. Ací la gent és molt oberta i prompte vaig trobar amics tant dins com fora del laboratori amb els que anar de cerveses o a concerts.

Pel que fa a la situació laboral, vaig rebre una beca post-doctoral Europea per dur a terme la meua recerca. Ara mateix estic treballant amb nous materials que facen possible utilitzar l’aigua com a combustible amb el propòsit de desplaçar els combustibles fòssils, els quals són els principals causants del canvi climàtic.

2

Visita a Stonehenge amb la Dolores (Abril del 2017)

Com definiries la vida allà i quines diferències trobaries respecte a Catalunya o el País Valencià pel que fa als preus, la vida nocturna i la forma de divertir-se, etc...?

A banda de les diferències esmentades abans, la principal diferència és el menjar. La fruita i la verdura deixen molt que desitjar... A causa de l’oratge, aquestes han de ser importades el que fa que la qualitat baixe molt (alhora que puja el preu) amb respecte del que solem trobar a l’Estat espanyol.

També relacionat amb els preus tenim el problema de la crisi del lloguer de la vivenda. Dublín s’ha convertit recentment en la ciutat amb el lloguer més car de tota Europa. La manca de regulació de plataformes con airbnb, la gaire inexistència de pisos de propietat municipal, i una baixa densitat d’apartaments al centre de la ciutat, han fet que els preus pugen de manera descontrolada. Com diria aquell: “es el mercado, amigo”.

La forma de divertir-se és prou semblant a la que estem acostumats, encara que normalment tot gira al voltant d’una cervesa i baix un sostre, ja que probablement estiga plovent!

Pel que fa a l'horari de faena matinen i acaben més prompte, no?

Sí, normalment és jornada contínua, més o menys de nou a cinc parant vint o trenta minuts per menjar. D’altra banda els horaris a les botigues o supermercats són prou semblants a l’horari espanyol, encara que ací també treballen els diumenges.

La meua situació és una mica diferent. L’acadèmia et permet una llibertat que no trobes a la indústria privada, incloent-hi llibertat d’horaris, el que vol dir que hi han temporades que s’ha de treballar més hores de les normals.

3

De viatge a Islàndia (Novembre del 2018) 

Com definiries un dia de la teua vida allà a Dublín?

Una de les coses bones de treballar fent recerca és que no hi han dos dies iguals. En resum, dur a terme un projecte és un procés dinàmic que comença per proposar una idea i dissenyar els experiments necessaris per demostrar-la. Després de fer cada experiment s’ha d’analitzar les dades obtingudes i escriure un informe dels resultats que finalment seran publicats en una revista científica després de ser avaluats per diversos experts a l’àrea. Tot això implica estar constantment llegint els treballs que altres investigadors han publicat prèviament per donar suport als resultats i estar actualitzat del que se descobreix a altres laboratoris. A més, sovint presentem el nostre treball fent xerrades a congressos internacionals, el que ens ajuda a arribar d’una forma més directa a la resta d’investigadors en la nostra àrea de recerca i a establir noves col·laboracions amb altres laboratoris arreu del món. Una altra part important d’aquest treball implica l’assistència a cursos per continuar desenvolupant les teues habilitats o aprendre’n de noves. Llavors, com cal imaginar cada dia és diferent, i cada dia aprens coses noves.

Alguna volta s'ha comentat pels mitjans de comunicació o tu mateix ho has advertit la falta d'inversió en I+D o I+D+i en l'Estat espanyol, què en penses d'este tema?

Són unes xifres prou vergonyoses. Estem a la cua d'Europa en inversió per investigació i tardarem anys en arribar al nivell d'altres països, suposant que es comencen a fer les coses com cal. Per posar-nos una mica en situació: Espanya inverteix hui en dia en investigació un 1.2% del PIB del qual s’executa només una tercera part, és a dir la inversió reial es d’un 0.4%. Per fer una comparació amb altres països, invertim en investigació el mateix que Lituània (amb tots els respectes) i el mateix que invertia Irlanda a l'any 2000. Aquestes xifres són de risa... És necessari que, no només els polítics sinó tota la societat, sàpiga que un dels principals motors en l'economia d'un estat és generar nou coneixement, a través de la investigació en tot el seu àmbit, perquè aquest coneixement es tradueix en diners en forma d’inversió estrangera o en forma de patents, per posar algun exemple. No és casualitat que Alemanya (inversió del 3% del PIB) siga la principal potència de la Unió Europea, o que Xina (2.1%) hagi fet tremolar de por els Estats Units (2.8%).

4

Als Cliffs of Moher, costa oest d’Irlanda (Juliol del 2019)

Sense deixar l'actualitat política, el Brexit porta temps colpint el panorama europeu. Com es viu esta situació en la República d'Irlanda respecte al que era el seu territori d'Irlanda del Nord -actualment sota sobirania britànica-, territori que sí que es vorà afectat pel Brexit.

És una situació prou complicada. Clar, l'IRA -Irish Republic Army, Exèrcit Republicà Irlandés de les seues sigles en anglés- no es va desarmar al 100% en el seu dia, encara hi ha gent que té armes. El Brexit sense un acord amb la Unió Europea suposarà el trencament de l'acord de Divendres Sant, el que es traduirà en l’alçament de fronteres entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda, hi haurà gent que no li agrade i pot ser hi haurà algun boig que posarà alguna bomba. A partir d'eixe moment hi haurà problemes igual que va hi haver fa trenta anys. Ja va hi haver un assassinat a Irlanda del Nord d'una periodista, i eixa mateixa setmana l'IRA Autèntic va desfilar pel centre de Dublín vestits de militar i portant estandarts. Ja s'han desactivat uns quants cotxes bomba també... Sembla que no tenim memòria i, a risc de sonar a clixé, qui no té memòria està condemnat a repetir els seus errors.

També he sentit gent que deia: "Bé, el que s'ha de fer és que es reunifique tota Irlanda", però ara mateix la República d'Irlanda no vol perquè econòmicament Irlanda del Nord depenen gaire en la seua totalitat del Regne Unit. El que vol dir que en un escenari de reunificació, la República d’Irlanda hauria de fer-se càrrec econòmicament d’Irlanda del Nord i, bàsicament, no els compensa. Serà una situació difícil, esperem que no s'arribe a produir.

Esperem. Tornant un poc al plànol personal, a banda de la família i els amics què trobes a faltar del poble?

Una de les coses que més trobe a faltar, sense cap dubte, és tocar la trompeta a la banda de música. Els grans moments que vaig passar amb la gent de la banda no els oblidaré mai.

També trobe molt a faltar els diumenges de paella a la caseta amb tota la família. Cada vegada que torne aquesta cita és obligada!

5

Fent-nos unes cerveses a la fàbrica Guinness a Dublín amb el David i el Raúl (Agost del 2019)

Respecte a l'actualitat quines notícies t'arriben de Biar o la resta del País Valencià?

Avui en dia és molt senzill estar enterat de tot el que passa tant a Biar com a la resta del País Valencià ja siga a través dels periòdics digitals, com ara Biar Digital, o de les xarxes socials.

Quines perspectives de futur tens a Dublín? Es pot dir que la teua estada té data de caducitat?

La meua beca acaba al febrer, però com he dit ací s'estan invertint molts diners en investigació. La idea és quedar-me per ací una mica més de temps si sorgeix alguna cosa, si no ja estic buscant altres vies per continuar aconseguint més beques i subvencions per continuar fent recerca a altres països d’Europa.

6

Donant una xerrada a un congrés de química a Oregon State University als Estats Units (Agost del 2019)

Si vols afegir alguna cosa més és el moment...

M’agradaria que la gent agafès consciència de que és necessari un increment de la inversió en recerca, ja que és una de les principal vies per crear una economia sòlida a l’Estat Espanyol per ser competitius amb la resta d’estats de la Unió Europea i de la resta del món. Un augment d’aquesta inversió no només atraurà l’interés d’inversors internacionals, sinó que també ajudarà crear nous llocs de treball per poder reactivar la nostra economia. Avui en dia, Espanya és un país exportador de científics. En altres paraules, l’estat inverteix milions d’euros tots els anys en formar nous científics a les universitats públiques. Aquesta despesa és retribuïda en el futur en forma de taxes quan aquests científics s’incorporen al mercat laboral, però la realitat és que la majoria dels investigadors se veuen obligats a continuar la seua carrera a altres països per falta d’oportunitats. Com a conseqüència, aquesta persona donarà beneficis a un estat que no ha hagut de gastar un euro en la seua formació (a cost zero), mentre que l’estat que l’ha format acaba amb saldo negatiu. No sembla una jugada brillant des d’un punt de vista empresarial... Llavors, hem d’exigir als nostres governants un compromís ferm amb la investigació i que deixen de fer polítiques partidistes que només els servisca per continuar assegurant-se els escons necessaris per continuar sentats quatre anys més a la seua butaca.

L'article té 110 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).