• Inici
  • Entrevistes
  • Biaruts pel món
  • Rosario Galvañ: "Hi ha un altra Eivissa que la gent a penes coneix. És l'Eivissa pagesa, la de les persones que viuen del camp"

Rosario Galvañ: "Hi ha un altra Eivissa que la gent a penes coneix. És l'Eivissa pagesa, la de les persones que viuen del camp"

| Eduard Garcia Molina | Biaruts pel món
Rosario Galvañ: "Hi ha un altra Eivissa que la gent a penes coneix. És l'Eivissa pagesa, la de les persones que viuen del camp"

Fa sis anys Rosario Galvañ Merí va conéixer a Miquel a Alcoi, qui hui és el seu marit i pare de Laia, la seua filla. Amb el temps i per motius laborals, a l'igual que molts biaruts i biarudes la nostra protagonista d'esta història de 'Biaruts pel món' va decidir desplaçar-se fins a Sant Antoni, a l'illa d'Eivissa, d'on és natural el seu marit. Allà s'han pogut establir amb bones condicions laborals i on fan la seua vida. Repassem amb la nostra veïna alguns problemes que pateix l'illa, un territori que segons Rosario s'ha de descobrir l'Eivissa real lluny del que ens venen "en benefici d'alguns".

Però també he de dir que hi ha un altra Eivissa que la gent a penes coneix. És l'Eivissa pagesa, les persones que viuen del camp cultiven blat o les garroves, ametles o olivera i de la ramaderia de cabres o corders. Esta és l'Eivissa real, l'altra és la que s’ha venut molt bé per a benefici d'alguns i de moment els ha funcionat, però ja diuen que tot lo que puja, ha de baixar.

Quines raons et porten a instal·lar-te en Eivissa?

La raó principal va ser per temes de faena, em van oferir un lloc de faena fix en el meu sector laboral amb bones condicions i al mateix temps, el que és avui dia el meu home, tenia també faena. Ell és natural de l'illa i tenim la possibilitat de viure en sa casa i clar que el tindre una vivenda allí, ho feia tot mes fàcil.

Ha sigut la teua primera destinació lluny de Biar?

Sí, no havia pensat mai en anar-me'n del poble.

Ja diuen que el món és molt gran, per què Eivissa?

Sobre l'any 2012 vaig conèixer al que avui dia és el meu home, que estava estudiant enginyeria en Alcoi, a finals d'eixe mateix any em vaig quedar sense faena en Villena. Després de molt de temps buscant faena, ell em va proposar  fer la temporada a Eivissa de Juny a Setembre, en estiu fa falta mot de personal tant en els comerços com en el sector de l'hosteleria i segur que trobaria algun lloc de faena. Vaig tirar currículums per tot arreu en l'illa, amb la bona sort que el dia abans d’anar cap allà em van cridar per fer una entrevista en un despatx laboral, en el qual hm van agarrar i volien que começara al dia següent. Era un substitució de maternitat i per tant no acabaria en setembre sinó en Febrer de l'any següent. Al mes de tornar al poble, em vam tornar a cridar del mateix despatx per a la temporada i mes a mes... fins al dia de hui.

2

Camp del poble de Corona, amb les cabretes

Quina és teua situació laboral i social a l’illa?

Laboralment ara estic treballant en un despatx laboral, fiscal i contable desde fa més d'un any. Des de que estic en l'illa he canviat de lloc de faena.

No es fàcil trobar a gent en l'illa qualificada en les sectors que no siga d'hosteleria o comerç. Per exemple, a on estic ara treballant van tardar uns 4 mesos en trobar a algú, teníem molts currículums de persones que no vivien en l'illa però clar el tema del lloguer en l'illa es un problema tant per al treballador com per a l'empresari.

La meu situació social ha variat moltíssim des de que tinc a la meua filla Laia.

Dista molt la vida que fas allà de las que feies a Biar?

El dia a dia és més o menys igual, al fer faena tots els matins, les vesprades les dedique a estar en casa amb ma filla i a preparar les coses del dia següent. Els caps de setmana sí que hi ha cavi. En Biar tinc més vida social que en Eivissa, si no és per a prendre una cerveseta al migdia, és per al cafè després de dinar o per a sopar. Ací en Eivissa amb el grup d'amics no tenen la costum tant arraigada de les “cervesetes o el cafè” i costa més ajuntar-se si no es per a una data o una celebració en concret.

Com és un dia en la vida illenca de Rosario?

De Dilluns a Divendres de bon matinet ja estic alçada i treballe fins a l'hora de dinar, per les vesprades estic amb ma filla, Laia i solem eixir a passejar o ara en estiu algun dia anem en el barco a alguna caleta de l'illa.

3

Passejant pel passeig de la mar de Sant Antoni

D’Eivissa ens arriben les seues discoteques, la seua vida nocturna, especialment en estiu, la seua important colònia alemanya, o els problemes amb els turistes, són tòpics o és part del que viviu allà?

No és un tòpic, és totalment cert que una gran número de turistes que apleguen a l'illa és per la seua gran oferta en macrodiscoteques de música electrònica.

La massificació del turisme també provoca multitud de col·lapses per exemple en els centres de salut, en les urgències i en l'hospital o en les carreteres, en Eivissa sols hi ha 20 km de carretera amb dos carrils i tota la resta són carreteres prou estretes i amb revoltes, i clar les atascos en estiu són normals i per norma general, prou importants.

Però també he de dir que hi ha un altra Eivissa que la gent a penes coneix. És l'Eivissa pagesa, les persones que viuen del camp cultiven blat o les garroves, ametles o olivera i de la ramaderia de cabres o corders. Esta és l'Eivissa real, l'altra és la que s’ha venut molt bé per a benefici d'alguns i de moment els ha funcionat, però ja diuen que tot lo que puja, ha de baixar.

Per exemple el poble on viuen els meus sogres, Santa Agnès, el centre del poble el formen dos bars i una església , el veïnat viu al voltant de les seues terres en les cases pageses. Així hi han varios municipis de l'illa.

Estos últims mesos s’està parlant molt de la necessitat de replantejar el model turístic, Eivissa és molt turístic, quina és la vostra percepció de la massificació turística?

Realment en Eivissa hi ha diversos problemes com a conseqüència de la massificació turística, el mes greu es la vivenda. Eivissa no és gran i no hi ha una gran oferta de pisos de lloguer, per tant els preus són molt alts a més a més de que la majoria sols les volen llogar en la temporada d'estiu per a que ho paguen turistes i tindre més benefici. A principi d'estiu, per exemple, hi havia un anunci d'alquilar de un pis “gran oportunitat 2.500€ al mes en un pis de 2 habitacions i un bany”. Amb eixos preus les persones que volen vindre a treballar a fer la temporada, que són molt necessaris tenen verdaders problemes en trobar un lloc per a descansar i inclús hem sentit que es llogaven balcons o trasters. És en este cas on es veu que professionals en educació, justícia o sanitat no vulguen vindre a l'illa a treballar. Afortunadament nosaltres vivim en un pis familiar i no paguem lloguer, si no seria també impossible estar ací.

4

Vespra en el barco amb els amics

A banda de la família i els amics i amigues, què és allò que més trobes a faltar del poble?

Realment a part de la família i amics, trobe a faltar un poc el contacte més directe en la gent, en anar al bar i que ni es pregunten com t'agrada el cafè ja que ho saben de sobra. A voltes passa el dia i soles parle amb el meu home i amb els meus companys de faena... això és el que trobe més en falta del contacte més directe amb gent coneguda i també ara en estiu la fresqueta de per la nit del poble, les nits en l'illa són molt agobiants per la humitat.

Quines notícies t'arriben del que passa a Biar o la resta del País Valencià? N'estàs informada?

El contacte amb la família i amics és constant i a més les xarxes socials ajuden molt en saber coses del poble sobre i els esdeveniments que passen per allí. Tots els dies mire el diari provincial d'Alacant i la pàgina web de l'ajuntament de Biar solc vore-la també, a més a més nosaltres viatgem prou sovint al poble, a part de en Nadal i en Festes cada dos mesos solem estar algun cap de setmana, i ens posem al dia ràpidament.

5

En una festa d'aniversari d'un amic del meu marit

Quines són les teues impressions de la situació ací?

Comparant-la en la que hi ha ací en l'illa, pareixen dos móns totalment diferents. Ací la crisis econòmica i el patiment de la gent sense faena no ho han vist, ni ho han notat. Em dóna molta pena que moltíssima gent del poble ha hagut d'anar-se'n d'allí per a poder treballar, com a exemple més de la meitat dels meus amics viuen fora del poble. Crec que eixa situació encara està present en moltes famílies i que tardaran varios anys en recuperar-se.

Quines perspectives de futur tens allà?

De moment tenim molts bons llocs de treballs i a més vivim en un pis familiar així que un parells d'anys més estarem ací, a no ser que trobàrem algun lloc de faena millor per la península o per Europa. Estem oberts a canviar de lloc de viure si és per a millorar.

6

De dinar amb els companys de faena

La teua estada a les Balears tenen data de caducitat?

Sí, sense cap dubte, no tinc pensat quedar-me indefinidament en Eivissa, això sí, vindrem per vacances i a vore a la família.

L'article té 54 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).