Dani Galvany: "Sols busquem nous reptes i aventures. Llocs que ens permeten ensenyar i aprendre a la volta"

Dani Galvany va ser el primer biarut pel món que vam entrevistar per a esta secció de Biar Digital allà pel mes de febrer de 2014. Ell i la seua parella Sandra van decidir fa mig any fer un gir a la seua estància a Ohio (EUA) per buscar en el sud-est asiàtic la seua destinació, concretament a Bangkok, la capital de Tailàndia. Ens confessen que tot i que van pensar en Costa Rica com la seua destinació finalment es van inclinar pel país asiàtic, on tenen un contracte de dos anys de treball en l'ensenyament, però mentre tant volen descobrir el país que els acull i així ens ho relaten en una nova i interessant entrega de "Biaruts pel món".

Quines raons vos porten a deixar els Estats Units?

Una volta havíem disfrutat del país i complit els nostres objectius, pensàvem que era hora de canviar de lloc i buscar noves aventures. El fet d’anar i deixar els Estats Units van ser, per sort, decisions nostres.

Estats Units ens havia donat molt bons moments, molt amics, molta maduresa i un fum de llocs per a visitar.

La decisió va ser difícil, però després d’estar 4 anys a Amèrica i haver-nos mudat a Tailàndia, ara per ara, n’estem contents d’haver elegit aquesta nova destinació.

S’estan dient moltes coses als mitjans de comunicació sobre el nou inquilí de la Casa Blanca, Donald Trump, quina és la vostra percepció?

Tenim amics americans més crítics i altres no tant, però ningú n’està d´acord amb les bogeries que diu i que fa que fa aquest president. Vist des de dins dels EUA i des de fora, Trump és un president que està dividint encara més a la gent. Té en contra a la gran majoria d’americans i a la majoria de gent del món. El pitjor de tot, és que les seues decisions ens afecten a tots.

01

Wat Phra Si Sanphet, temple a Ayutthaya

Ja diuen que el món és molt gran, per què Tailàndia?

Doncs Tailàndia, és un país que últimament l'havíem escoltat per part dels amics i també per les xarxes socials. La gent que l’havia visitat, tant parelles de lluna de mel com “motxillers”, havien tingut una bona experiència pel sud-est asiàtic.

Però també he de dir que al cap teníem altre país com a possible destinació: Costa Rica. Ambdós països són coneguts pel seu clima tropical, per la seua riquesa i diversitat natural de platges i muntanya, i també, són destinacions molt ben valorades pels viatgers que els hi visiten.

Tot açò, sumat a la informació d’alguns amics de Costa Rica i altres amics que havien estat a Tailàndia, ens va convèncer per a començar a aplicar online a diferents escoles dels dos països.

El primer pas va ser una búsqueda de col.legis internacionals, els quals vam anar contactant mitjançant aplicacions online i correus electrònics. Una vegada coneixien el nostre perfil professional, si l’escola estava interessada en nosaltres, concertàvem una entrevista online.

Després de diverses entrevistes per Skype amb diferents escoles de Tailàndia i Costa Rica, el col•legi en el que treballem ara mateix, ens va fer una oferta de treball interessant a mi i a la meua parella Sandra. Tan prompte com vam acceptar l’oferta, vam començar a organitzar el nostre viatge a Costa Rica. Ens vam prometre que, en cas de no obtindre treball a Costa Rica, visitaríem el país per a comprovar de primera mà el que no anàvem a poder veure per haver obtés treball a Tailàndia. La veritat que la visita per 2 setmanes al país centreamericà va pagar la pena.

Després del viatge a Costa Rica tot va anar molt ràpid: despedida d’amics, d’alumnes i famílies a Mansfield, arribada a Biar per a 3 setmanes, arreglar papers de passaports i visats, i preaparar-ho tot per a la nostra arribada a Tailàndia. En poc més de 5 setmanes entre juny i juliol, havíem estat en 4 països i 3 continents diferents.

Vos haureu trobat en un canvi totalment radical entre els EUA i el país asiàtic....

La veritat que el canvi és molt gran, però és el que desitjàvem. La majoria de gent diu que Àsia és un món diferent, i no els falta raó. Segons la nostra experiència d’uns mesos vivint a Bangkok, aquest país és una porta genial per a descobrir aquest continent.

La gent que viatja ací es troba un país amb un clima tropical, una gent molt amable i una cultura asiàtica, majoritàriament budista.  Així que tot sona molt interessant. Sobretot, pots trobar el tipus de turisme que desitges: platja, muntanya, aventura, gastronomia, luxe, tranquil·litat, voluntariats, etc. Tot a un preu molt assequible i amb un temps calorós durant tot l’any que, si aprens a combatre-lo, pots estar molt a gust.

02

Wat Rong Thun, temple a Chiang Rai

Quina és la vostra situació laboral i social a Tailàndia?

La veritat és que ens sentim afortunats treballant de mestres i vivint a Bangkok. Al cap i a la fi, treballem del que ens agrada en un lloc que hem elegit treballar i viure. Sandra és mestra de 2n grau i jo sóc mestre de primer grau i de huité. Les classes que donem són totes en anglés.

Per sort, els mestres a Tailàndia encara compten amb un gran respecte per part dels estudiants i de les famílies, cosa que ajuda molt a adaptar-te i a sentir-te valorat amb el que fas.

El que més ens agrada del col·legi, és el clima internacional i intercultural que es viu. Els alumnes i els mestres, són de països molt diversos: Filipines, Nepal, Korea, Xina, Japó, EUA, Senegal, Escòcia, Sud Africa.., i per suposat, Tailàndia.

L’idioma oficial a l’escola és l’anglés, però els idiomes formen una part important el l’ensenyament. Tant és així, que els alumnes aprenen Tailandés, però apart, tenen l’opció d’aprendre koreà, xinés, japonés i espanyol.

Socialment, ens és fàcil comunicar-nos amb gent de l’escola perquè tots parlen en anglés. Però la cosa canvia quan eixim al carrer. Hem aprés algunes paraules en Tailandés, però, és molt complicat, tant parlar-lo com entendre’l. Així i tot, molts Tailandesos es defenen parlant un poquet d’anglés. El no conèixer res de l’idioma fa difícil comunicar-te i fer amics locals, encara que, si els dius alguna paraula en tailandés, segur que els agrada i els traus algun somriure.

Com definiríeu la vida a Tailàndia? Els horaris, moneda, menjar, temps d'oci, costums, vida nocturna...

La vida a Tailàndia comença molt prompte. A les 6 del mati la claror del sol ja il·lumina els carrers i la gent comença a moure’s pels carrers i les carreteres. El clima calorós fa que la gent faça molta vida de carrer i estiga una gran part del seu oci fora de casa, ja siga anant a un mercat, a un centre comercial, a un parc urbà o a un restaurant.

L’hora de retirada a dormir la marca el teu grau de cansament. El que vull dir és que a Bangkok tens milers d’opcions d’esdeveniments esportius, culturals, parcs, mercats nocturns, locals de festa, bars, concerts, etc. Així que, entre setmana o cap de setmana, el teu cos et marca l’horari d’anar a casa a descansar.

També trobem prou diferència en els horaris de menjar. Per exemple entre setmana, dinem a l’escola a les 11:30 i sopem entre les 6 i les 8 de la vesprada. El que sí pots veure és, gent menjant a totes hores. De fet no saps si estan desdejunant, dinant o sopant.

La moneda oficial de Tailàndia és el Baht. Diguem que un Euro són uns 38 bahts, i per uns 30 - 60 pots menjar un plat típic de sopa de  tallarins o arròs fregit amb carn i verdures. Pots comprar per exemple aigua a tot arreu per no més d’uns 10 bahts. Tot tipus de transport és, en general, molt assequible.

Pel que fa al tràfic, afecta qualsevol decisió i desplaçament que hages de fer. Menejar-te d’una zona de Bangkok a l’altra, et suposa gastar una quantitat de temps considerable. El tràfic és caòtic, i qualsevol carretera és d’uns 4 o 5 carrils plens de cotxes, autobusos i motos. La contaminació, i el tràfic són, les coses menys positives de viure a Bangkok.

De totes formes ens encanta el fet d’eixir a descobrir noves zones de la ciutat i saber que allà on vas, hi haurà algú venent menjar. El millor de tot és que la majoria de restaurants i “paraetes” de menjar, estàs pagant dos o tres euros per un menjar o beguda que estan preparant-la en el mateix moment per a tu. Per a nosaltres, ens resulta curiós que et gastes els mateixos diners o fins i tot menys menjant d’alguns restaurants i mercats que comprant menjar dels supermercats i cuinar-t'ho tu.

03

Primer dia de treball a l'escola de Bangkok

Com és un dia en la vida tailandesa de Sandra i Dani?

Doncs el nostre despertador sona un poc abans de les 6 del matí, així que el dia comença prompte. Nosaltres treballem des de les 7 fins les 3:30 de la vesprada. Pel matí anem a l’escola amb el cotxe d’uns amics, i per la vesprada caminem uns 20-25 minuts per a tornar a casa.

El més positiu d’acabar prompte és, que totes les vesprades tenim unes hores per relaxar-nos, quedar amb els amics per a sopar, o anar a algun mercat. Està també l’opció de quedar-nos al nostre bloc de pisos on vivim, que podíem comparar-lo amb un bloc d’apartaments de la platja. Com ja han pogut comprovar les visites que hem tingut fins ara, dins del nostre bloc podem disfrutar d’una piscina, una zona de gimnàs, una sala d’estudi, un supermercat a prop i zones comuns on seure i relaxar-se.  

Intentem anar al llit no més tard de les 10:30 per a tindre unes bones hores de descans i estar preparats per al dia següent.

Quines diferències trobeu amb el model educatiu tailandés respecte al nord-americà?

Doncs primer, l’escola de Tailàndia és privada i la de Mansfield era pública. Encara que el col•legi tailandés segueix molt de prop el currículum Americà, assemblen en molt poques coses. Per exemple, al nostre“campus” s’ofereix educació infantil, primària i secundària, mentre que a Ohio teniem tan sols primària.

Una cosa que ens està agradant a aquesta escola és, la utilització de les tàblets i els ordinadors. La tecnologia està molt ben implantada i, des de xicotets, el xiquets i xiquetes són introduïts als comptes de Google i altres recursos educatius online. L’increment de la tecnologia fa que hi haja que vigilar molt de prop als alumnes per a estar segur que estan utilitzant correctament els seus ordinadors i tàblets.

04

Frontera - Porta entre Tailàndia i Myanmar (antiga Birmània)

Què importaríeu de l'educació tailandesa com aportació positiva a la metodologia utilitzada al País Valencià?

Tot i que la nostra escola no es pareix a una escola típica tailandesa, té esdeveniments dins i fora de l’horari lectiu escolar, que creen un bon vincle entre els mestres i els alumnes fora de la classe.

Per exemple, tenim una fira de menjar internacional, un dia de serveis a la comunitat, els alumnes participen en campionats esportius de la ciutat, fem competicions de preguntes, i moltes mostres culturals dels països dels que provenen molts alumnes. Es tracten d’activitats que no estan a qualsevol currículum escolar, però ensenyen valors molt més allà del què aprenen en classe.

Molts productes tecnològics venen d’allà, noteu que la generació d’esta riquesa arriba a la població?

A pesar de ser una societat social i econòmicament desigual, el més curiós es veure a tots els tailandesos i tailandeses feliços i conformats amb el que tenen. Pot ser per això diuen que Tailàndia és el país del somriure.

Tal volta, a les zones rurals no tant, però a Bangkok, veiem la majoria de gent amb “smartphones”. Pareix què, hi ha gent que demana préstecs per tindre un bon telèfon amb internet.

A pesar de ser un país molt desenvolupat i amb unes infraestructures comparables a les que tenim a Europa, la mà d’obra és molt barata i les condicions laborals de molts treballadors són molt precàries.

05

Platja de Railey, a Krabi amb un típic Long Tail Boat

A primera vista Tailàndia amb un idioma tan diferent i un país totalment diferent del nostre sembla que siga una decisió valenta o fins i tot arriscada, què en penseu?

En pensem que, avui en dia, internet apropa i facilita molt la informació de qualsevol racó del món. Tot el que vulgues saber d’alguna destinació ho pots trobar mitjançant vídeos, guies de viatges, blogs, etc. Així i tot nosaltres vam decidir saber les coses imprescindibles sobre Tailàndia com l’idioma, la situació geogràfica, el clima, la religió, i poc més per a aprendre el màxim una vegada arribats a ací.

Valents o arriscats són els que abandonen forçats el seu poble per a buscar treball o una vida millor a altre país i no tenen cap opció de tornar a sa casa o al seu país. Nosaltres tan sols busquem nous reptes i aventures. Llocs que ens permetin ensenyar i aprendre a la volta. El que fem és gaudir de les oportunitats que tenim i de les decisions que prenem.

A banda de la família i els amics i amigues, què és allò que has trobeu més a faltar del poble?

Quan vivíem a Ohio trobàvem a faltar la vida de carrer però la veritat és, que vivint en Bangkok hem recuperat eixe bon ambient d’anar caminant pel carrer i veure gent passejant i disfrutant del seu temps lliure.

N’estem també contents de no necessitar cap vehicle propi, ja que a Bangkok, el servici de transport públic és molt eficaç, barat i comunica amb la majoria de les zones de la ciutat.

Tal volta el menjar casolà siga el que més trobe a faltar. A pesar de menjar coses delicioses a Tailàndia, pareix que el meu cos sempre funciona millor menjant receptes típiques de la terreta com la fideuà, el putxero o la paella.

06

Visita de la meua familia a Tailàndia

Quines notícies vos arriben del que passava a Biar o la resta del País Valencià? N'esteu informats?

A Biar, per a bé o per a mal, la vida pareix que passe més espai, així què, encara que passen coses, Biar sempre es manté dins de la tranquil·litat, trencada per les festes i celebracions populars que es duen a terme durant tot l’any.

Pel que respecta al País Valencià, pareix que la situació política, social i econòmica ha millorat i poc a poc anem recuperant-nos dels saquejos, corrupcions i demés desfetes que vam patir. De totes formes no ens deuríem de conformar i seguir demanant un finançament just al govern central.

Pel que respecta a l’obertura de la nova televisió valenciana, serà molt positiva, però espere que es duga a terme el més prompte possible.

Quines perspectives de futur tens allà?

Doncs tenim un contracte de 2 anys, i, veient que, de moment, el país i la ciutat tenen molt que oferir, quasi amb tota seguretat estarem els 2 anys que hem signat.

Aquest primer any estem visitant pobles, ciutats, parcs nacionals i illes de Tailàndia. L’any que ve, volem viatjar pels països que conformen el sud-est asiàtic com Vietnam, Laos o Camboia.

Supose que seguirem descobrint el sud-est asiàtic i esperant que ens visite més gent en aquest any i mig què ens queda a Bangkok.

07

Celebrant l'anivesari al nostre apartament amb amics i professors

Vos heu plantejat la vostra futura destinació? Casualment serà Biar?

Eixa pregunta la tenim sempre al cap. Els mestres són necessaris en tot el món, així que, no descartem viure i treballar de docents en alguna zona que no hem visitat mai, com per exemple, Sud Amèrica o altre país asiàtic.

De totes formes, encara no hem pres cap decisió sobre la nostra futura destinació. El temps i les ganes ho diran. Encara som i ens sentim joves, i tenim la sort de que la nostra famiíia sempre ens dóna suport en les nostres decisions.

Si ho penses bé, sacrifiques molts moments (bons i no tant bons) i celebracions importants de la família i amics, però, saps que a canvi t’estàs enriquint i aprenent a base de conèixer altres cultures i afrontar situacions fora de la teua zona de confort.

Aquestes experiències ens estan fent ser més tolerants i oberts cap a totes les cultures,  llengües, races, religions, i pensaments polítics del món.

Al cap i a la fi, estes vivències ens encenen l’espurna de viatjar encara més.

08

Illa de Kho Phi Phi

(Esta entrevista que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Ja teniu disponible el número 30 de Biar Digital en paper a les papereries-llibreries de #Biar, amb un total de sis… https://t.co/atvlJOPRGw
8hreplyretweetfavorite
BiarDigital La bona notícia és que s'han donat nou altes mèdiques. @GVAsanitat https://t.co/6LdZVD2NKF
BiarDigital El que queda ben clar és que l’IES Biar és una referència per a l’estudi del Batxillerat i la PAU tal com mostren l… https://t.co/GQ1YompwrO
BiarDigital La incidència encara es manté en risc extrem per damunt de 750 casos per cada 100.000 habitants. @GVAsanitat,… https://t.co/B4qA8nbG90

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com