• Inici
  • Entrevistes
  • Biaruts pel món
  • Octavio Hernández Martínez: "En Xina està molt de moda “l’entrenador espanyol”

Octavio Hernández Martínez: "En Xina està molt de moda “l’entrenador espanyol”

| Eduard Garcia Molina | Biaruts pel món
Octavio Hernández Martínez: "En Xina està molt de moda “l’entrenador espanyol”

En aquest mes de novembre no ens podem perdre l’entrevista arribada des de Xina. Allí es troba un biarut molt valent que es va llançar a descobrir les terres de l’est treballant com a entrenador de futbol. Octavio Hernández Martínez, un jove biarut qualificat en ciències de l’activitat física i l’esport, ens conta en aquesta interessantíssima entrevista com és la seua vida i treball a Chengdu. Val a dir que esperem veure prompte en el programa "Españoles por el mundo" de la Primera de Televisió Espanyola al nostre veí, que ja va aparéixer en una edició anterior del programa.

Imatge principal: Octavio i la seua parella en els guerrers de terracota de Xi’an durant les vacances nacionals d’Agost. 

 

Conta’ns on estàs vivint i quan vas arribar?

Estic vivint en Chengdu, capital de la província de Sichuan. Es tracta d’una gran ciutat amb uns 14 milions  d’habitants, situada al sud-oest de Xina.

Esta ciutat és coneguda en Xina per tindre la major reserva natural d’óssos panda del planeta, així com pel seu menjar, sent típic el picant en la majoria dels seus plats.

Vaig arribar a la ciutat el 16 de maig, així que vaig tindre l’oportunitat de gaudir uns dies de les festes de Moros i Cristians abans d’emprendre l’aventura.

Es tracta d’una gran ciutat amb uns 14 milions  d’habitants, situada al sud-oest de Xina.

06

Reserva natural d’ossos panda en Chengdu

 

Com va eixir eixa oportunitat?

Per les xarxes socials em vaig adonar que un antic company de treball de l’Elx C.F. havia vingut a treballar a la Xina. Després de posar-me en contacte amb ell i explicar-me en què consistia el treball i com era més o menys la vida ací, vaig decidir posar-me en contacte amb el director esportiu de l’empresa.

Després d’acceptar el meu currículum, l’empresa va procedir a fer-me quatre entrevistes, tres d’elles en anglès. Entre entrevista i entrevista passava aproximadament un mes, així que tampoc era molt conscient si de veritat estava donant el pas per vindre a Xina.

Un matí vaig rebre un e-mail on en comunicaven que havia sigut seleccionat i que en dues setmanes volava a Xina i, després d’un primer moment de dubte, vaig decidir que havia de llançar-me a l’aventura.

 Un matí vaig rebre un e-mail on en comunicaven que havia sigut seleccionat i que en dues setmanes volava a Xina.

 03

Inici del campionat intern de l’acadèmia entre equips de diferents seus

 

Vas tardar molt en prendre la decisió d’anar-te’n?

Com he descrit anteriorment, passava un temps considerable entre cada entrevista, per tant vaig tindre diversos mesos per poder meditar bé la decisió.

Vaig tindre diversos mesos per poder meditar bé la decisió.

 04

Ciutat Prohibida de Pekin

Com va ser el principi de la teua estància? Quin fou el major impediment a l’hora de fer-te amb les costums?

Ací en l’acadèmia hi ha un grup humà d’entrenadors espanyols molt bo, que des del primer moment m’ajudaren a integrar-me tant al treball com al dia a dia.

L’acadèmia em va concedir una setmana per adaptar-me un poc als costums i visualitzar com era el treball en un país tant diferent al nostre. Durant eixa setmana, el meu assistent personal em va acompanyar a fer-me el número de compte bancari, tindre un número de telèfon xinés, passar un reconeixement mèdic i registrar-me a la ciutat.

La gran dificultat i la barrera que tenim per al dia a dia és, sense cap dubte, l’ idioma.  No és tracta d’una ciutat com Pekín o Shanghai, on un elevat percentatge de la població pot parlar anglès. Ací pràcticament cap persona sap parlar anglès, així que els primers dies, inclús mesos, les coses quotidianes com fer la compra en un supermercat o anar a un restaurant a menjar es poden convertir en una divertida odissea.

Per exemple, a l’hora d’anar a dinar o sopar, deus buscar un restaurant amb imatges dels plat per poder senyalitzar-les.

La gran dificultat i la barrera que tenim per al dia a dia és, sense cap dubte, l’idioma.

 05

Big Budha de Leshan , lloc emblemàtic de Chengdu

 

El club per al que treballes t’ha donat facilitats? Quines? Vas tindre un bon acolliment?

Sense dubte, un dels motius pels que vaig vindre ací és per les facilitats que ens dóna el club. Per començar, ens posen una molt bona vivenda on queden incloses les despeses de llum, aigua, Internet i gas. A més, en el meu cas personal, van deixar viure a la meua novia en l’allotjament durant dos mesos que va poder estar ací.

També són ells els encarregats de regular tots els papers relacionats amb el visat de treball per poder viure ací, pagant-nos una setmana a Hong Kong per tramitar allí el visat de treball.

Igualment tenim a disposició un assistent, qui a part de traduir-nos durant el treball de l’anglès al xinés, ens ajuda en qualsevol moment i qualsevol dificultat que trobem.

La benvinguda també va ser genial, després d’acomodar-me al pis, els companys de treball van organitzar un sopar per a que poguera integrar-me i conèixer-los a tots.

 Ens posen una molt bona vivenda on queden inclosos les despeses de llum, aigua, Internet i gas

 12

 

Exactament , quina és la teua professió allí?

El treball que estic desenvolupant a Xina és d’entrenador de futbol base amb xiquets que van des dels 5 anys fins els 16. Per a poder dirigir els entrenaments, he d’expressar-me en anglès, i immediatament un assistent s’encarrega de realitzar la traducció als xiquets. Des de fa uns pocs anys arrere fins ara, el govern xinès està incentivant els clubs i acadèmies de futbol per a que aquestos compten amb un personal qualificat sobretot en el món del futbol. Després de l’èxit de la selecció nacional de futbol, així com dels grans clubs espanyols, en Xina està molt de moda “l’entrenador espanyol”

Al món laboral en Xina per a treballar d’una determinada professió es necessita tindre la titulació exigida, no com a Espanya, on l’intrussisme laboral, sobretot a l’esport, està en auge.

Es tracta d’un interès mutu, ja que ells ofereixen un sou considerable i nosaltres som la imatge que necessiten per a que els xiquets s’inscriguen  en l’acadèmia.

Després de l’èxit de la selecció nacional de futbol, així com dels grans clubs espanyols, en Xina està molt de moda “l’entrenador espanyol”.

 02

Jo donant instruccions abans del partit, amb el meu Assistant Coach darrere de mi realitzant la traducció de l’anglès al xinés

 

Ens desperta curiositat una jornada laboral allí, com és la teua?

Pel que fa al meu horari de treball, tinc un dia lliure a la setmana que és el dilluns. De dimarts a divendres per la vesprada el nostre treball es basa en realitzar un entrenament de futbol diari de 75 minuts de duració a xiquets de diferents nivells i edats. Els dissabtes és el dia amb més càrrega de treball, on realitzem dos sessions pel matí i dos per la vesprada. Per finalitzar la setmana, els diumenges organitzem i dirigim els partits o campionats.

D’igual manera, els dimarts de 14:00 a 17:00 h. tenim preestablerta la reunió setmanal amb l’àrea manager de Chengdu, on exposem els problemes que anem trobant al treball i l’horari d’oficina per dissenyar les tasques que es realitzaran durant la setmana.

Disposem de prou temps lliure per poder gaudir i aprendre de la cultura xinesa, així que podem considerar-nos uns privilegiats ací.

Disposem de prou temps lliure per poder gaudir i aprendre de la cultura xinesa, així que podem considerar-nos uns privilegiats ací.

 07

És molt comú anar pel carrer i que et demanen fotografiar-te amb ells. En aquesta ocasió, després de fer-nos la foto amb aquest grup de xiques, la meua novia i jo també vam demanar fer-nos una foto per a nosaltres

 

Com descriuries la vida allí?

Des de la meua posició ara mateixa, podria qualificar-la de fàcil, interessant i divertida. Però esta descripció no concorda amb la vida d’ací, ja que per a la gran majoria de població xinesa el dia a dia és molt més dur i difícil.

Els matins els dedique a fer esport i aprendre l’idioma local, mentre que per la vesprada-nit, després de treballar, en ocasions ens reunim prous europeus per visitar alguns pubs xinesos.

També aprofite  per visitar diferents ciutats del país quan el treball ho permet, ja que Xina és un país amb moltíssims llocs interessants que veure amb una cultura molt diferent a la nostra.

Podria qualificar-la de fàcil, interessant i divertida.

 08

Visita a la gran muralla xinesa de Pekín, on vam poder realitzar el descens d’aquesta en tobogan

 

Què és el que més i el que menys t’agrada de la societat xinesa?

La primera cosa que vull destacar de la societat xinesa és que la gran majoria de la gent del carrer que he trobat m’ha intentat ajudar en tot el possible, encara que sé que pot ser pel fet de ser occidental.

És una societat que mostra un gran respecte a la gent de major edat i als professionals encarregats de la seua educació.

La societat xinesa no segueix protocols, pots anar pel carrer i trobar-te gent vestida de mil maneres diferents i és un aspecte que m’agrada d’ací.

Entre les coses que menys m’agraden de viure en Xina, és l’alta densitat de tràfic diàriament, unida al caos circulatori amb normes de tràfic que encara no puc entendre. La contaminació atmosfèrica en hivern també és un problema que tenim al viure ací. En un dia normal o de baixa contaminació podem estar sobre 150 punts (nivell extrem en Madrid) i un dia fort pot arribar als 300.

És una societat que mostra un gran respecte a la gent de major edat i als professionals encarregats de la seua educació.

 09

En els pobles  ancestres com Luodai o barris antics pots trobar un menú ric en proteïnes

 

Què és el que més trobes a faltar de Biar o de la teua vida en Espanya?

Els meus últims 8 anys en Espanya els vaig passar estudiant i treballant en Elx, així que no podia anar molt sovint a Biar, però el que més trobe a faltar és sobretot a la meua novia, la família, en especial el meu avi i també prendre alguna cervesa amb els amics.

De la vida en Espanya en general trobe a faltar poder fer esport a l’aire lliure i tindre més autonomia a l’hora de poder fer activitats quotidianes del dia a dia, ja que ací en ocasions és impossible per la barrera de l’idioma o les costums locals.

El que més trobe a faltar és sobretot a la meua novia, la família, en especial el meu avi.

 10

També he pogut veure una de les més boniques reserves naturals del planeta, les muntanyes de Zhangiiajie, més conegudes com les muntanyes d’Avatar

 

Quin creus que serà el teu pròxim destí?

Pot ser dins d’un any estiga pels E.E.U.U.

11

Traure bones fotos no sempre és fàcil degut a la massificació de gent, sobretot en les vacances nacionals xineses

L'article té 39 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).