Imprimir aquesta pàgina

Teresa Albero: "Una volta saps que una oportunitat és bona per al teu futur, el com, és simplement il·lusionant"

Fa cinc anys Teresa Albero, o Mª Teresa com és coneguda a Biar, va decidir instal·lar-se a Euskadi, concretament a Donostia, per tal d'aprofitar una oportunitat professional com a soprano en el Centre Superior de Música del País Basc Musikene, un dels més importants de l'Estat. Un temps després se li va unir el seu company, Juan. En l'actualitat, tot i que ve de forma freqüent no té previst tornar a instal·lar-se a Biar, ja que té una agitada agenda amb concerts a Euskadi, França, Alemanya... tot i que que sí que reconeix que alguna vegada s'emociona molt quan torna a Biar.

Des de poc més de 700 Km i set hores en cotxe de Biar, Teresa ens conta la seua experiència.

En la foto principal: Teresa al museu de Legazpi amb l'escultor Eduardo Chillida en les fotografies. És el taller on treballava i feia les escultures.

 

Quines raons vos van dur a instal·lar-vos a Donostia i quan de temps porteu allà?

Primerament, vaig vindre jo soles a Donostia. El motiu va ser la gran oportunitat que la soprano donya Ana María Sánchez m’ofereix podent-me perfeccionar amb ella a un centre tan important com Musikene. Esta aventura va començar fa ja cinc anys i a dia de hui tinc també al meu costat al meu company de travessia, Juan. Són ja quasi sis anys i encara hui seguim descobrint gent i coses fantàstiques de aquest lloc.

Són ja quasi sis anys i encara hui seguim descobrint gent i coses fantàstiques de aquest lloc.

 

Fou una decisió molt complicada?

No. Per a mi a on viure es una qüestió circumstancial. Simplement vaig necessitar uns mesos d’organització abans de començar l’aventura. Pense que el més difícil és saber, com qualsevol fet, si una oportunitat és positiva per a al teu futur. Una vegada això està clar, el com, és simplement un procés il·lusionant.

Una volta saps que una oportunitat és bona per al teu futur, el com, és simplement il·lusionant.

02

Costa de Biarritz (País Basc Nord) amb el casino al fons.

 

Quina és la vostra situació a nivell laboral i social a Donostia? Coneixíeu gent d'allà? Hi ha altres valencians i valencianes?

Afortunadament, tenim salut i feina. Nosaltres no podem demanar més. A Euskadi hem trobat gent estupenda i alguns inclús els sentim com la nostra família ací dalt. Pense que a Gipuzkoa hi ha poca gent de Biar, pot ser la meua cosina Elisa que està estudiant medicina però no conec ningú més. Malgrat açò, possiblement per altres parts del nord, Bizcaia, Astúries, Cantàbria… és possible que hi puga haver algú de la terra. Sí és cert que a Musikene hi ha gent d’altres parts d’Europa i també hi ha alguns valencians estudiant en aquest moment.

A nivell laboral he tingut la sort de tindre feina abans de finalitzar els meus estudis a Musikene. Com a musicòloga, he sigut corresponsal d’Òpera al País Basc per a una gran revista internacional –Ópera Actual-. Una etapa que recorde amb molt de carinyo pel gran aprenentatge que hem va aportar. A dia de hui reconec que Ana María, Musikene i el nord m’han aportat moltíssim i sempre estaré agraïda per aquesta oportunitat.

 Com a musicòloga, he sigut corresponsal d’Òpera al País Basc per a una gran revista internacional –Ópera Actual-

 

Com definiries/definiríeu la vida a una gran ciutat com Donostia? Dista molt de la qua portem al poble pel que fa a horaris, el clima, vida nocturna i altres?

Realment, Sant Sebastià no és una ciutat gran. És una preciosa capital que molts la denominen la xicoteta Paris. Evidentment el clima i la situació geogràfica juga un paper molt important. Jo he viscut set anys a València i estic acostumada a la independència que t’ofereixen les capitals –que a mi personalment, m’agrada-. Donostia té uns horaris una miqueta més europeus, les tendes tanquen un poquet abans i mira molt a França i amb això vull dir a Europa. La climatologia és un altre factor important. Aquest any, l’hivern ha sigut dur sobretot a la costa. És una ciutat oberta al mar en el sentit més literal, un mar que quan s’enfada imposa respecte. Per a mi el més bonic que hi ha a la costa basca, no sols a Donostia és la conjugació entre mar i muntanya. Hi ha paisatges espectaculars com la zona de Zumaia, Deba, Zarautz...

En relació a com és la nostra vida ací, pense que pot ser una miqueta estressant. Afortunadament tinc una agenda complicada però degut sobretot a que la meua vida professional està lligada a molts llocs. No sols a Donostia o al nord. Tinc concerts a diferents ciutats i en ocasions una miqueta distants entre ells.

En relació a les diferències entre la vida a Biar i a Sant Sebastià, evidentment hi ha moltes, com és lògic però això no vol dir que un lloc siga millor o pitjor que un altre. Simplement diferent, pel clima, per la geografia per la cultura del propi poble basc o valencià, la gastronomia...

Donostia té uns horaris una miqueta més europeus, les tendes tanquen un poquet abans i mira molt a França i amb això vull dir a Europa.

 03

 Palau de Miramar, seu actual de Musikene (Donostia).

 

Quan els valencians parlem de Donostia ho fem d'una ciutat molt neta, i ens ve al cap “El peine de los vientos”, de Chillida, el fred o la platja de la “Concha”, què ens pots dir?

Doncs que realment és una ciutat on la cultura està molt present. Sant Sebastià organitza un Festival Internacional de Cinema, un Festival Internacional de Música en agost on afortunadament aquest any tinc el gran plaer de fer un recital a la jornada inaugural el dia u d’agost. A més a més el jazz també té una presència important sent una ciutat referencial... en definitiva, és una ciutat molt cosmopolita i eclèctica que ofereix una gran varietat d’opcions. Es tracta d’un lloc on, d’igual manera que a Musikene, escoltes parlar en molts idiomes. Qualsevol que s’acosta repeteix. Estimant molt les seues tradicions (Tamborrada, Santo Tomás...) però no s’obliden de mirar al futur obrint noves perspectives culturals i socials. Jo sempre dic que el millor de Donostia són les vistes, els paisatges i els gelats del Boulevard...

  afortunadament aquest any tinc el gran plaer de fer un recital a la jornada inaugural el dia u d’agost al Festival Internacional de Música

 

Hi ha molta gent que pensa que la gent que emigreu per buscar-vos a vida sou molt valents i valentes, què en penses?

No sé si és una qüestió de valentia o d’honestedat. Quan vull alguna cosa lluite per això, no m’agrada quedar-me quieta esperant i criticant el que no m’agrada del que em rodeja. M’avorrix. Intente canviar-ho i créixer personal i professionalment. Per a mi, és una qüestió d’honestedat.

Quan vull alguna cosa lluite per això. Per a mi és una cosa qüestió d'honestedat més que de valentia.

 

 04

Als jardins de Musikene.

 

A banda de la família i els amics i amigues, què és allò que trobes més a faltar del poble?

L’altre dia em vaig emocionar moltíssim quan arribava amb cotxe a Biar. Els arbres estaven en flor i el castell a la llunyania. Espectacular. De cada lloc on he viscut i en especial del meu poble trobe a faltar tot allò que m’ha fet ser feliç en un moment determinat. Circumstàncies, família, amics, olors, sabors, colors...

De cada lloc on he viscut i en especial del meu poble trobe a faltar tot allò que m’ha fet ser feliç en un moment determinat. 

Vens amb freqüència al poble?

Aquest any concretament, sí. Estic fent un Màster amb la meua estimada Ana María Sánchez i cada dotze dies estic ací. A més a més he tingut i estic tenint molts concerts per la terra i estic encantada. De fet el mes de maig tinc concretament a Elda el dia 17 i al Palau de la Música de València el dia 21, això més el Màster fa que estiga moltissim al poble.

el mes de maig tinc concerts a Elda el dia 17 i al Palau de la Música de València el dia 21, això més el Màster fa que estiga moltissim al poble.

 

 05

Església de Gaztelugatxe en la Costa Basca.

 

Quines notícies vos arriben del que passa a Biar o la resta del País Valencià? N'esteu informats i informades?

Moltes, intentem estar connectats gràcies a Intercomarcal, vosaltres i els espies que tenim pel poble...

  intentem estar connectats gràcies a Intercomarcal, vosaltres i els espies que tenim pel poble...

 

Quines són les teues impressions de la situació ací?

Doncs que com en tots el llocs hem passat anys difícils però que, així com fa uns anys baixaves i hi havia una sensació més dramàtica amb moltes notícies tristes, des de fa uns mesos, quan m’acoste a Biar, no hi ha eixa sensació obscura d’incertesa i que en algun moment s’acostava a la resignació. Ja hi ha gent que comença a trobar feina, alguns inclús del que han volgut i, encara que ara possiblement s’hagen baixat els sous, comencen a hi haver de nou oportunitats. Endavant!

Trobe que comencen a hi haver de nou oportunitats. Endavant!

 

06

Teresa Albero.

 

Quines perspectives de futur tens allà?

En un principi les perspectives són estables. Tenim salut i feina, i respecte al que fa a la meua vida professional, concretament tinc projectes tant ací com en altres parts de Espanya, França i Alemanya.

Pel que fa a la meua vida professional tinc projectes tant ací com en altres parts d'Espanya, França i Alemanya.

 

T'has plantejat tornar a instal·lar-te a Biar?

Sincerament, la vida s’ha encarregat de demostrar-me que pot sorprendre'm de forma inesperada, per això m’agrada no pensar massa en un futur molt llunyà i deixar que siga la mateixa vida la que em guie en el seu viatge. D’aquesta manera em resulta apassionant!

M'agrada deixar que siga la mateixa vida la que em guie en el seu viatge. D’aquesta manera em resulta apassionant!

 

07

Durant el concert corresponent al Festival de la Quinzena Musical a Donostia, el 2012.

Articles relacionats (per etiqueta)