Andrea Menor: "Vaig fer una entrevista un dijous i un dilluns estava a l’avió camí a Liverpool"

| Eduard Garcia Molina | Biaruts pel món
Andrea Menor: "Vaig fer una entrevista un dijous i un dilluns estava a l’avió camí a Liverpool"

En una nova entrega de "Biaruts i biarudes pel món" ens desplacem al nord-oest d'Anglaterra per acostar-nos al dia a dia de la jove biaruda Andrea Menor Valls, qui des d'octubre resideix a una zona rural del país coneguda com Lake District.

Andrea ens conta com és el seu dia a dia a un país que no només està amenaçat, com tot el continent, per la pandèmia de la Covid-19, sinó que també està immers en un procés de desconnexió de la Unió europea, un termini que oficialment es va complir el passat 1 de febrer de 2020. Però millor serà que ens ho relate la protagonista d'aquesta nova entrevista:

Mapa

 

Quines raons et van dur a instal·lar-te a Anglaterra i quan de temps portes allà?

Principalment el que em va dur a vindre a aquest país va ser l’idioma, sabent que l’anglés és l’idioma oficial i que viatges on viatges tot el món el parla, per a mi era molt frustrant anar a altres països, conéixer gent i no poder comunicar-me.

Porte ací des de mitjans d’octubre.

Fou una decisió molt complicada?

Considere que va ser una decisió molt fàcil, des de sempre desitjava tenir una experiència com aquesta, viure una temporada fora d’Espanya. Vaig fer una entrevista un dijous i un dilluns estava a l’avió camí a Liverpool. Va ser tot molt ràpid però tenia molt clar que era el que volia, a més, sóc una persona que té facilitat d’adaptació i no m’importa moure’m.

01

Quina és la teua situació a nivell laboral i social a Anglaterra? Coneixies gent d'allà? Hi ha altres valencians i valencianes?

En l’àmbit laboral tinc treball però portem confinats des de desembre fins maig.

Quan vaig aplegar al lloc de treball hi havia una espanyola que és la que em va introduir i en va presentar als companys de diferents països, em puc sentir afortunada per aquesta part perquè no m’he sentit sola en cap  moment. També he conegut altra gent que no treballa al mateix lloc que jo i viuen en altres pobles pel que fem plans els dies que coincideix que tenim els mateixos dies lliures.

De moment sols he conegut un xic que és d’Utiel.

Com definiries la vida a Anglaterra? Els horaris, menjar, temps d'oci, vida nocturna... en definitiva, com seria un dia en la vida d’Andrea?

En la situació del coronavirus no he tingut l’oportunitat de conèixer la vida nocturna, el tema de menjar és prou més car que a Espanya i per a mi personalment de pitjor qualitat. Els horaris són un poc diferents, ací pareix que en el moment el sol s’amaga, el dia s’acaba, contant que a l’estar al nord a les 4 de la vesprada en hivern ja és totalment de nit, pel que m’han dit en estiu els dies són molt més llargs, amaneix a les 4 del matí i es fa de nit a les 10 de la nit.

El meu dia ara mateixa el podria definir molt monòton, a l’estar confinats no podem fer gran cosa, tracte d’aprofitar els dies que no plou per a eixir a caminar i fer rutes de muntanya, ja que fer esport a l'exterior si està permés. Així també aprofite ara que no treballe per conéixer la zona on visc “Lake District”, que és famosa pels paisatges, la natura i els llacs. A més també estic aprofitant per a estudiar, estic fent un curs intensiu d’anglés.

03

Quan els valencians parlem d’Anglaterra ho fem d’un país fred, però avançat i europeu, ens bé al cap el Brexit, la reina, el te de les cinc, les cabines telefòniques, la conducció per la dreta amb els elegants cotxes anglesos, el canvi de guàrdia o els busos de Londres, són tòpics o és el que vius allà?

Són un poc tòpics, el que és un país fred i avançat és totalment cert, pense que de la forma en què ho tenen organitzat fa que Anglaterra es puguen sostindre i anar avançant.

En la zona on jo visc no estan tan aferrats a aquestes coses de beure el te de les cinc, ja que és un poble xicotet, no tenen tants costums o almenys jo no he viscut, el que sí aprecien molt és la figura de la reina.

Has visitat altres llocs del país? I d’altra banda, t’has desplaçat fins a Gal·les, Escòcia o Irlanda o ja hi haurà temps per això?

He visitat Liverpool, Manchester, Londres, Nottingham i pobles del voltant de Grasmere que és on estic residint, encara no he tingut l’oportunitat d’anar a Escòcia però sí m’agradaria, ja que estic a prop i és un lloc on em faria molta il·lusió visitar. Tinc pensant anar en quant els hotels o els B&B tornen a obrir.

02

Quina visió tens del Brexit i com pot afectar al teu dia a dia? Penses que allà hi ha gent que en principi era partidària d’eixir de la UE i ara pensen que s’han enganyat?

Pot afectar-me i m’està afectant, ja que abans del Brexit no et feia falta tanta documentació com ara mateixa. Per aquest motiu dic que m’està afectant és perquè ara mateix es junta la situació del coronavirus i, per sol·licitar papers burocràtics, tot és molt més lent i online, per la qual cosa, si tens algun dubte no pots anar a una oficina i que t’ajuden a resoldre’ls, els dies passen i el cada vegada està més a prop la data límit per poder tindre tota la documentació en ordre.

Amb els anglesos que he parlat sobre aquest tema, estan molt a favor i pensen que és el millor que el país podia fer.

Les migracions han conformat el món de hui en dia i han sigut una constant al llarg de tota la història de la humanitat. Penses que eixa visió populista d’eixir de la Unió europea per “solucionar tots els problemes” puga portar xenofòbia cap a qui busca allà oportunitats?

Crec que un poc sí, als anglesos no els molesta que vinga gent de fora a treballar però el que no els agrada es que els “furten” els llocs de treball.

A l’hora de vindre a buscar un futur laboral ara mateixa estarà més complicat per tota la documentació que has de sol·licitar i documents que has de presentar.

04

Com està vivint-se allà l’actual situació sanitària? Anglaterra va passar de negar la pandèmia per part del president Boris Johnson a ser un dels països europeus amb més incidència.

L’estem vivint de manera molt diferent que a Espanya, per exemple ací la mascareta no és obligatòria per eixir al carrer, sols és necessària per als llocs tancats, Fins i tot he aplegat a veure com gent que no té mascareta i es posen un mocador o una bufanda per a cobrir-se. A més encara que estem en confinament, els serveis d’autobús els pots utilitzar per anar a pobles propers. Crec que és un dels motius per la qual cosa el número dels casos no baixen i no fan més que augmentar, perquè no és un confinament total.

Podem dir que hi ha un èxode de gent jove formada que busca millors oportunitats de les que pot trobar ací, com valores este fenomen?

Ho veig bé, però al mateix temps em fa pena, està genial que la gent viatge, experimente i tinga experiències de viure en altres països, però si ho fan perquè realment volen, no per una necessitat, ja que no s’acaba de gaudir l’estància, si ho fas per obligació mai estaràs cent per cent còmode, però si ho fas perquè sempre t’ha cridat l’atenció em pareix molt bé.

Per altra banda és un poc desagradable que et formes al teu país i hages de marxar per no tindre un bon futur laboral.

05

A banda de la família i els amics i amigues, què és allò que més trobes a faltar del poble?

El que més trobe a faltar sense cap dubte és el clima i el menjar.

Has trobat moltes dificultats pel que fa a l’idioma?

Al principi sí, ja que aquest anglés és més tancat, tenen un accent més complicat que al sud però una vegada l’oïda es va fent tot és molt més fàcil.

06

I pel que fa al canvi de moneda amb la lliura esterlina?

No he tingut cap problema respecte al canvi de moneda, sí que és cert que quan vaig a comprar encara que ho posa en lliures intente canviar-ho a euros per fer una comparació del que pague ací per un producte que està igual a Espanya.

Quines notícies t’arriben del que passa a Biar o la resta del País Valencià?

No són moltes les que m’arriben, principalment són notícies sobre la situació actual, amics i familiars són els que em mantenen informada.

07

Quines perspectives de futur tens allà?

Principalment tindre tota la documentació en regla, després canviar de treball per seguir prosperant.

La teua estància anglesa té data de caducitat?

Sí, la meua estància ací finalitzarà en uns mesos, tinc pensat estar fins agost, tinc altres plans a Espanya, però no tanque la porta de tornar, és més, m’agradaria.

08

L'article té 35 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).