Gloria Bernabeu: "Aquesta crisi sense precedents ha tret a relluir que l'actual desigualtat social, cada volta més marcada, no és sostenible a mitjà i llarg termini"

| Eduard Garcia Molina | Biaruts pel món
Gloria Bernabeu: "Aquesta crisi sense precedents ha tret a relluir que l'actual desigualtat social, cada volta més marcada, no és sostenible a mitjà i llarg termini"

Gloria amb els seus pares de visita a Bruges (2015)

Fa poc més de sis anys entrevistàvem Gloria Bernabeu Molina des de Brussel·les com una de les primeres biarudes pel món per a la nostra secció en Biar Digital. Les coses poden canviar molt en este temps i és per això que ens acostem en una nova entrega d’esta secció per saber com li han anat les coses i quins són els seus futurs projectes.

11

De visita per Amsterdam amb la família (2015)

Quan et vam entrevistar la primera volta feia tres anys que t’havies instal·lat a Brussel·les, entenem que de moment és definitiva la teua estància a la capital belga?

Exactament, fa nou anys que vaig aplegar a la capital belga, dotze des que vaig fer les maletes i els vaig dir adéu als meus pares. A l’inici de l’aventura a Brussel·les pensàvem que no estaríem més de quatre o cinc anys per aquestes terres... però ens hem trobat tan a gust, que de moment ací ens quedem. Hem tingut alguna oportunitat de canviar de país, fins i tot de tornar més a prop de casa, però la balança segueix inclinant-se per Bèlgica.

 10

Visita familiar (Grand Place 2017)

Continues treballant en la mateixa multinacional que ho feies?

Sí, continue treballant pel Center for Creative Leadership, una empresa americana que des de fa cinquanta anys es dedica al desenvolupament en matèria de lideratge de persones, equips i organitzacions. Aquesta empresa m’ha vist créixer aquests últims anys, i fa uns anys em va brindar l’oportunitat de fer un gir radical a la meua trajectòria professional oferint-me el càrrec de responsable de Recursos Humans per a la zona EMEA (Europa, Orient Medi i Àfrica). Feia uns anys que l’àrea de capital humà m’atreia moltíssim, i després de cursar un Màster en Direcció dels RH i formar-me en dret laboral belga, vaig passar de portar l’equip d’estratègia lingüística i gestió de projectes de traducció, a portar l’equip de RH.

08

De passeig per Woluwe-Saint-Pierre (2016)

En la introducció es deia que en sis anys les coses poden canviar molt, ha sigut així en la vida de Gloria durant este temps veritat?

I de quina manera! En aquests últims anys he fet realitat un dels projectes vitals més importants de la meua vida (i per partida doble!): hem tingut dos xiquets, Aritz i Xabier, que ens acompanyen en aquesta aventura europea i que omplen de sentit els nostres dies.

12

Drielandenpunt 2019 (el punt on fan frontera Bèlgica, Països Baixos i Alemanya)

En l’anterior entrevista comentaves que trobaves a faltar entre altres les Festes de Maig, com saps enguany no se celebren, quines impressions tens?

Puc imaginar com la gent festera del poble sentirà un buit considerable aquestes Festes de Maig... Entenc que és una decisió dura, però necessària per al bé comú. Tinguem perspectiva i pensem que les Festes de 2021 tindran un significat més especial si cap.

06

Festes de Biar de 1986 vs Festes de Biar de 2018. Santiago amb sa filla i el seu net

Entenem que hi ha coses que no canvien i continues trobant-ho a faltar, no? Com vius eixos dies del 10 al 13 de Maig lluny de Biar?

Normalment, el dia 10 m’assegure d’eixir prompte de la feina per estar a casa, connectar-me a Canal Biar, i no perdre’m l’Entrada. En aquests últims anys he tingut poques oportunitats d’anar a Biar en Festes, però fa un parell d’anys vaig poder viatjar amb el meu fill Aritz, que tenia dos anys, i mostrar-li les festes en tot la seua esplendor. Viure-les a través de la seua innocència i els seus ulls em van fer reconnectar com mai amb les meues arrels... Campanades, desfilades, vestir-lo de maseret perquè isquera amb el seu iaio, ballar les Espies amb les meues amigues... Ell ho recorda amb intensitat i em pregunta molt sovint quan tornarem a les Festes... I amb una poca sort, l’any que ve no ens les perdem!

13

Eneko i Aritz en el Parc del Cinquantenaire (Brussel.les, 2016)

També comentaves en l’entrevista que et vam fer en 2014 que trobaves a faltar un mitjà de comunicació local i en valencià. Vam fer una interessant entrevista amb tu al poc de nàixer Biar Digital, penses que el mitjà ha evolucionat positivament en este temps?

Totalment! El treball que feu és admirable i incansable després d’aquests anys. Seguiu publicant notícies d’actualitat, promoveu la diversitat d’opinió, destaqueu la cultura  del poble, i seguisc pensant que fer-ho en valencià s’emporta la palma! Des d’ací vos done les gràcies per seguir apropant-me el poble cada dia.

07

Gloria amb sa mare en el jardins del Palau Reial (Brussel.les, 2016)

Passem a un tema molt d’actutalitat. Com esteu passant estes setmanes de confinament per la pandèmia?

Estem bé de salut, desitjant alhora poder tornar a una normalitat relativa. Tenim la sort de poder treballar des de casa, la qual cosa ha fet possible cuidar dels nostres xiquets amb les escoles tancades. Hui 4 de maig ha començat el pla de desescalada, que durarà un parell de mesos a Bèlgica, però estem tots pendents de com evoluciona la malaltia per si de cas s’ha de tornar a posar en marxa alguna de les mesures superades.

14

Foto familiar en les Ardennes belgues (2019)

01

Visita familiar de Javi, el germà de Gloria, i família (2019)

I els xiquets, com ho porten?

El nostre confinament ha sigut un poc més suportable que el vostre perquè nosaltres hem tingut la possibilitat d’eixir diàriament per a fer esport o passejar als xiquets des d’un inici. No hem abusat massa de la possibilitat perquè, al mateix temps, el nombre de casos seguia sent alarmant... però poder eixir de casa encara que siga a estirar les cames entre la natura i fer un poc d’esport en família hi ha contribuït a fer aquestes setmanes més agradables.

02

Passeig en família pels jardins botànics de Brussel.les (2019)

Et vas criar al poble, penses que la criança o els primers anys de vida són molt diferents entre Biar i una gran ciutat com Brussel·les?

Brussel·les no és precisament un poble, però tampoc és una gran ciutat a l’ús com París, Londres o Nova York. Depenent de la zona que tries per viure, pots fer una vida similar a la d’un poble. Durant aquests anys hem canviat tres voltes de casa, sempre en funció de les nostres necessitats. Els primers anys, quan vivíem en parella, vivíem al centre. Fa uns anys ens vam mudar a un barri més tranquil i residencial anomenat Woluwe-Saint-Pierre, rodejat de zones verdes i parcs immensos on perdre’t passejant, perfectament connectat amb el centre amb transport públic, però que ja compta amb tota classe de serveis essencials (col·legi, guarderies, supermercats, correus...). A més a més, vivim a prop de les nostres feines, podem anar-hi caminant tranquil·lament.

15

Gloria i Aritz en el Mont des Arts (Brussel.les, 2017)

Valencià, euskera, castellà, francés... quantes llengües aprenen alhora els vostres fills? I com està resultant l’experiència?

L’experiència està resultant fantàstica! Com a lingüista de formació, sempre havia tingut present que la qüestió idiomàtica dels meus fills futuribles anava a ser intencional i deliberada. Al fi i a la cap, el plurilingüisme durant la infantesa és un regal enorme, però si no es planifica mínimament, pot resultar una mica complicat per als xiquets (i per als adults si les llengües no són comuns!).

A casa, hem optat pel mètode OPOL (una persona, una llengua), que bàsicament consisteix en el fet que cada adult es comunica sempre i de manera consistent en una sola llengua amb els xiquets; jo, per exemple, parle amb ells sempre en valencià, i son pare parla amb ells sempre en euskera. Entre nosaltres, parlem en castellà, però en una mateixa conversa canviem de llengua en funció de qui ens dirigim. De passada, jo aprenc euskera, i Eneko, valencià.

Intentem reforçar cada una de les llengües de manera molt conscient (llegint cada dia amb ells, escoltant música autòctona, veient pel·lícules doblades...). Aritz va començar a tindre molta desimboltura en valencià i en euskera, alhora que el seu francés es desenvolupava correctament gràcies a la guarderia primer, i després a l’escola. Del francés ni ens preocupem, amb quatre anys, ja ens corregeix la pronúncia als dos... El castellà va ser un idioma més passiu fins que fa dos estius, la meua sogra (que practica OPOL exclusiu en castellà amb ells) va vindre a passar l’estiu amb nosaltres i, de sobte, el castellà d’Aritz va eclosionar. Xabier, encara no parla massa, però Aritz es defén molt bé en francés, valencià, euskera i castellà. El seu cole és bilingüe francés/neerlandés (dos dels idiomes nacionals), i a partir de l’any que ve, cursarà la meitat de les hores lectives en francés, i la meitat en neerlandés. Per a ell és un joc... I per a mi és un goig!

04

De passeig per Anversa 2019)

Les restriccions de moviment són tan estrictes a Bèlgica com ho estan sent a l’Estat espanyol per l’estat d’alarma?

Les consignes generals han estat les mateixes: s’ix de casa si és estrictament necessari (emergència o compres), amb la diferència que nosaltres hem pogut eixir al carrer a fer esport en solitari (en tot moment), i a passejar amb els xiquets en les proximitats de la residència habitual. Pel que fa a les restriccions a les fronteres, tan sols es permeten els viatges essencials per motius justificats.

16

Grand Place iluminada (2019)

Penseu que en una gran ciutat com Brussel·les és molt diferent de com es puga passar al poble on hi ha més proximitat veïnal i hi ha més contacte amb la natura?

Com indicava més abans, tenim al nostre abast una gran quantitat de zones verdes, boscos i parcs (unes huit mil hectàrees). De fet, Brussel·les és una de les capitals més verdes d’Europa!

010

Camps de tulipans a Keukenhof durant la primavera

Quines són les previsins del govern belga, perquè com sabràs a Espanya el govern central preveu una caiguda de 9 punts del Producte Interior Brut (PIB) i que la taxa d’atur s’acoste al 20%.

L’FMI preveu que el PIB caiga un 6,9% en 2020, però que repunte un 4,6% en 2021. Pel que fa a la taxa d’atur (que en aquests moments està al 5,4%), s’estima que creixerà 2 punts aquest any per a tornar a baixar l’any que ve. Pense que la gran majoria de països afectats per la crisi de la Covid-19 patiran caigudes similars.

17

La Grand Place amb els llums de Nadal (2019)

Quines reflexions penses que n’haurem de traure d’esta crisi la ciutadania, les administracions i la Sanitat Pública?

Sincerament, espere que aquesta pandèmia done lloc a una revolució social. Pense que aquesta crisi sense precedents ha tret a relluir que l'actual desigualtat social, cada volta més marcada, no és sostenible a mitjà i llarg termini. Els beneficis desmesurats de l’especulació han de moderar-se i no suposar l’únic model a seguir. Els sous han de revalorar-se com cal per a reactivar un consum sòlid i responsable i, amb un poc de sort, haurem aprés d’aquesta crisi que tot allò superflu és innecessari i no ens aporta felicitat. Espere que hagem aprés que el canvi climàtic és una realitat i que sí que es poden prendre mesures efectives per a frenar-lo. Que les noves tecnologies poden fer del teletreball una norma. Que la sanitat pública està ací per a cuidar-la, valorar-la i per a invertir en ella correctament. Que repensem inversions (financeres i de temps) i prioritats... Crec que estem davant d’una oportunitat d’or per a la reflexió!

03

Gloria, Eneko i Aritz de visita al parc natural de Pairi Daiza (al sud de Bèlgica) (2019)

Canviem de tema. És possible que la crisi sanitària que està portant amb ella una crisi econòmica i social puga incrementar este èxode de gent jove buscant oportunitats a altres punts d’Europa?

A curt termini, són molts els països europeus que es veuran afectats per eixa mateixa crisi sanitària i econòmica que estem vivint, i potser és més difícil que mai (almenys en els últims deu anys) trobar oportunitats per a la mobilitat. Deixant la crisi a un costat, sí que pense que l’èxode de gent buscant oportunitats llarg de casa ha incrementat en aquests últims anys, siga abandonant el país, o traslladant-se a una altra província. Cada vegada hi ha més gent preparada, amb ambicions personals i professionals, i molt sovint aquestes raons t’espenten a buscar camí llarg del poble. Al mateix temps, tinc la sensació que, a mesura que passa la vida, la necessitat de reconnectar amb les arrels i estar més a prop de la família i dels orígens es fa més i més evident, i també hi ha molta gent que busca un camí de tornada cap a eixa familiaritat i sentiment de pertinença. Hi ha una cita del poeta Rumi que m’encanta i que ho resumeix perfectament: Pot ser que la satisfacció que necessite depenga de la meua partida, perquè quan me n’haja anat, i haja tornat, la trobe a casa.

09

De passeig amb Aritz pel Parc de la Woluwe durant el confinament (2020)

Com saps a Europa han emergit forces d’extrema-dreta que busquen la culpabilització dels més pobres dels problemes i que els febles vagen contra els que encara ho són més. Només cal veure la utilització dels bulos durant esta crisi. Està present a Bèlgica este fenomen?

Clar que sí, aquests patrons de conducta i pensament es reprodueixen en la majoria de països.

18

Parc de la Woluwe (Hivern de 2020)

Finalitzem l’entrevista amb alguns temes personals. Amb quina freqüència veniu al poble?

Sempre que podem... El Nadal és visita obligatòria i en estiu solem fer una escapada. L’estiu passat vaig tindre la gran sort de passar dos mesos a Biar mentre estava de baixa per maternitat, i la visita em va carregar les piles per a afrontar la reincorporació al treball.

05

Visita familiar (2019)

Quines són les vostres impressions de la situació ací?

Ens preocupa la crisi econòmica en què pot endinsar-se el país a causa de la parada generalitzada de la indústria i el comerç. Els anys posteriors a 2008 van ser molt durs per a la població més vulnerable en general, i per a la meua generació en particular, i les perspectives de passar per una crisi encara més aguda és inquietant. A títol personal, ens angoixa no saber quan podrem tornar a veure a les nostres famílies.

19

Parc du Cinquantenaire (Brussel.les, 2016)

Quines perspectives de futur teniu allà?

De moment tenim molta estabilitat i seguim gaudint de les oportunitats que ens brinda Bèlgica. La idea és que els nostres fills aprofiten al màxim el component multilingüe i multicultural que els envolta durant uns anys més, però seguim estant oberts a la pròxima (potencial) gran oportunitat, siga ací, o en un altre continent.

L'article té 17 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).