• Inici
  • Entrevistes
  • Biaruts d'adopció
  • Antón Miralles: "Vaig començar a mirar el mapa i aleshores vaig vore Biar. La casualitat és que “bihar” en eusquera és “demà"

Antón Miralles: "Vaig començar a mirar el mapa i aleshores vaig vore Biar. La casualitat és que “bihar” en eusquera és “demà"

| Eduard Garcia Molina | Biaruts d'adopció
Antón Miralles: "Vaig començar a mirar el mapa i aleshores vaig vore Biar. La casualitat és que “bihar” en eusquera és “demà"

Reprenem el nostre apartat "Biaruts d'adopció" amb la història d'Antón Miralles Calvo, qui es va establir este hivern a Biar provinent de Bilbao. Tot i això Miralles té família a la veïna Castalla i va descobrir Biar de forma més o menys casual, jubilat, ha treballat molts anys com a empleat de banca, ara ens conta algunes de les seues experiències i com va vindre a parar a este racó de món. Val a dir que Antón també és col·laborador amb la seua columna d'opinió/relat curt que publiquem cada dimarts a les 18 h.

Transcripció: Beatriu Garcia Masià

En primer lloc, quant de temps portes ací a Biar?

A finals de novembre, principis de desembre vaig vindre a una casa provisional, perquè aquesta casa no estava disponible fins al 14 de desembre i el meu arrendatari, que és meravellós, em va preparar una casa en la serreta. Ja al desembre vaig entrar a la meua llar i bo, sembla que d’ací m’han de traure amb els peus per davant. És una cosa anecdòtica, estic empadronat des d’avui, ja sóc biarut.

Tu provens de Bilbao. Quan vas arribar a Biar et vas sentir acollit al poble?

Sí sí, i tant! Ho vaig escriure al Biar Digital, em va impactar molt que la gent saludés. Vinc d’una gran ciutat on sols saludes a la gent que coneixes, als veïns o gent de la mateixa professió. Ací, el que em va sorprendre és que ja el primer dia em vaig creuar amb unes vint persones i em van saludar les vint. I vaig pensar Òstia, això és un punt a favor!

01

Has trobat moltes diferències entre Biar i Bilbao? Perquè clar, Euskadi és un país nòrdic, atlàntic i Biar al País Valencià que és més mediterrani…

Hi ha moltes diferències, la principal és el ritme de vida. Ací la gent té una tranquil·litat pasmosa esbalaïdora, fent un símil de l’Athletic, a Bilbao som de carreres, les coses es fan deu voltes més ràpid que ací, on la gent s’ho pren amb calma i si una cosa no està per avui està per demà… Allí no et passes ni un dia que et fan un embolic de molta cura! Té els seus pros i els seus contres.

A Biar es guanya en qualitat de vida, ací els cardiòlegs no tenen res a fer (risses). El poble té molt d’encant, anit vaig eixir al balcó perquè feia una nit fantàstica i em va fascinar l’olor dels pins. A Bilbao això és impensable, que pugues olorar el bosc des de la teua casa. És increïble i s’aprecia molt. La nit pot ser calorosa però en el moment que ve una ràfega d’aire venen els pins en massa.

També trobe a faltar el menjar, evidentment, venint del paradís dels menjadors. Ací és un altre estil, basat en l’arròs, a mi m’encanta la paella, estaria tots els dies menjant-ne, que sóc fill de castellut ho tinc a l’ADN… però a Bilbao que no em deixen sense un bon bacallà al pil-pil o un bon chuletón. Què anem a fer-li? Però, per descomptat, ací es menja molt bé. Tinc la carnisseria a la contada de casa, al supermercat San Cristobal, Tomàs, Javi i Pepe són els meus cirurgians porcins i vacuns! I la veritat és que, tant al supermercat San Cristobal com al Spar són fantàstics, dóna gust anar a comprar, la gent és molt simpàtica, sempre tenen un somriure a la cara i els càrnics són meravellosos. Els avantatges d’un poble… A banda, on estic jo situat trobe tota mena de serveis: l’oficina de Correus, la farmàcia, el supermercat, el bar...  que no falte la coca-cola i un partit de futbol! Ah, i la biblioteca, que la tinc propet, jo sóc lector habitual i em sembla un servei fantàstic, vaig descobrir una biblioteca més que bona!

03

I allí vas descobrir Biar Digital en paper, no? Com va ser començar a escriure i col·laborar en Biar Digital?

Doncs una persona coneguda comú de l’editor del diari i meua em va comentar. A tu que t’agrada tan llegir i escriure, perquè no parles amb Eduard que és el factòtum de Biar Digital? I ací estem. Jo li vaig dir que inclús he escrit un llibre i si li apetia jo li podia enviar escrits meus. Els va sotmetre al Sanedrí del diari, sembla que no es van horroritzar i van dir "algun haurem de posar-li".

Vas passar la prova, sí (risses). Has parlat de Bilbao, de Castalla, dels teus orígens… La següent pregunta és un poc més complicada, però… diga’m, quina és la historia que hi ha darrere d’Antón Miralles Calvo? Quins són els teus antecedents? Quina vida feies en Bilbao..?

El meu pare, ja vos he dit, era de Castalla. Mon pare i el meu tiet es dedicaven a la industria joguetera per la zona d’Ibi, Onil… Mon pare era el viatjant, era una figura comercial i representat, aleshores, un dels punts comercials que tocava era Bilbao.

Per altra banda, la família de ma mare tenien una tenda que venien de tot, on hi havia una secció de jogueteria també. La veritat és que era una tenda on la gent entrava per vuitanta motius i tot el món comprava.  Aleshores, mon pare va conèixer a ma mare allí, es van agradar i la conseqüència d’això vaig ser jo.

Mon pare va faltar quan jo tenia 8 mesos d’edat, d’un atac al cor i no sé molt més d’aquella història. Tot i això, ma mare va seguir portant-me al poble de mon pare, on estaven els meus tiets. I d’alguna manera, no he deixat mai de tindre contacte amb aquesta terra.

He de dir que no coneixia Biar, havia sentit parlar d’Ibi, Tibi, Onil… la Foia de Castalla, Alcoi… Però Biar i Villena quasi quasi ni em sonaven.

Quan em vaig jubilar vaig decidir vindre a passar una temporada. Vaig començar a mirar el mapa i aleshores vaig vore Biar. La casualitat és que “bihar” en eusquera és “demà”. Si jo et dic “Bihar arte” t’estic dient “fins demà”.

Un dia vaig vindre a fer exploració de terreny a casa dels meus cosins a Castalla i la veritat és que no vaig trobar res que m’agradara físicament el lloc o que fora econòmic… I un dia el meu cosí va proposar donar una volta i vore pobles dels voltants. De cop i volta em va portar a Biar i la meua sorpresa va ser quan veig un poble rodejat de boscos de pins i vaig dir “Joder, ¿esto qué es? Qué sitio más bonito”. Arribem al poble, vam veure el castell, m’explicaren que era el castell dels almohades… Vaig preguntar a una persona del bar on havíem estat i em va comentar que casualitat tenia un amic amb un pis que em podia interessar. Em va posar en contacte amb ell i ací estem. Vaig trobar una joia, però una joia en majúscules. Un arrendador de luxe i no puc demanar més, em trauen amb els peus per davant, segur. Estic super a gust i a poc a poc vaig començant a conèixer gent.

05

Això és molt important. Què li diries a les persones que no coneixen Biar com et passava a tu?

Poques coses, el primer de tot la tranquil·litat, immensa. Aire pur i per sort, la carretera sols bordeja el poble. Hi ha afluència de camions per la indústria i les fàbriques, però és totalment compatible amb el dia a dia, no has de demanar permís per a creuar al carrer.

El punt negre que li trobe és el transport. He observat que totes les famílies han de tindre dos cotxes, perquè falten mitjans de transport públic. Sols hi ha un bus a les 9 h. del matí per anar a Villena, i torna a les 13 h. del migdia, té un horari criminal, és un fastidio. Jo ja no faig servir el cotxe perquè a Bilbao els serveis transports són absolutament excepcionals, tens bus, metro, tramvia, taxis, unes carreteres impressionants, tens aeroport, port de mar, estació de tren… tot el que se t’acudisca, i damunt, tens gent amb patinets i bicicletes públiques pel carrer a tot hora. D’una manera o altra pots anar allà on vulgues.

06

Antón amb Roberto Canessa, un dels supervivents de l'avió que es va estavellar als Andes (1972) i que va donar lloc a la pel·lícula "Viven". Canessa juntament amb Fernando Parrado buscaren ajuda arriscant les seues vides, van sobreviure 72 dies a la muntanya fins aconseguir el seu objectiu.

Anem a passar a les tres últimes preguntes. Tu provens del País Basc, i clar, el diumenge són les eleccions en Euskadi. La vida política en Euskadi sempre ha donat que parlar, per uns motius o per altres i bo, com veus tu les eleccions i el futur polític a Euskadi?

Bo, tampoc tinc una bola de vidre però el que puc dir és que a Euskadi la cosa està prou dividida. Les possibilitats que veig jo, són les de sempre. Hi ha un partit molt sòlid, que és el Partit Nacionalista Basc, el guanyador per antonomàsia. Per altra banda, estan “los chicos revoltosos”, l’esquerra abertzale que, al meu juí, va a quedar molt bé i tindran bons resultats però no per mèrit propi, si no per ficades de pota d’altres partits.

Però bo, anem a dir que va a haver tres guanyadors, entre cometes, perquè l’avantatge de les eleccions en aquest país és que tots guanyen, todos ganan. Aleshores jo crec que va a guanyar PNB, va a guanyar EH Bildu, l’antiga Batasuna, i el socialista. El PP no es va a menjar cap tros del pastís i Ciudadanos ni tocar. Tal vegada VOX trau un o dos en tot el País Basc, tot i que cada cop que venen per ahí no els han donat una bona benvinguda. Sembren vents i recullen tempestes.

Merescut, i més amb les últimes declaracions d’Ortega Smith que diu que l’eusquera era un invent.

Clar, com es pot tindre la poca capacitat per a dir això? Carregant-se tota la història d’un idioma, que damunt és complicada perquè no se sap ni d’on procedeix. És una llengua que passa de generacions en generacions. Jo no el sé parlar de forma formal perquè quan era xicotet la policia et pegava si parlaves eusquera, podies tindre molts problemes i acabar en comissaria. Franco va prohibir que es parlara, era molt complicat d’entendre per als guàrdies i policies de carrer que nasqueren en altres zones de l’Estat. Amb el valencià pots més o menys entendre el que estan dient. Que per cert, admire molt la forma en la que tot el món al poble parla valencià, molt més que en altres pobles com Castalla, per exemple. Em va sorprendre i vaig pensar "Ostres, tenen una llengua i la mantenen". De fet, jo estic intentant aprendre i estic convençut que a la pròxima entrevista ja la podré fer tota en valencià fluid.

07

L'última pregunta. Quina és la teua perspectiva de futur al poble? Penses tornar a Bilbao en algun moment?

Jo ací estic molt a gust. Sols em fa falta una bona amiga, que em conte acudits i no m’avorrisca (risses). No, no, jo lo únic que vull és compartir, cuinar, cuine jo molt bé, que sóc un manitas.

He estat mirant a Internet els pobles blancs de Cadis, que són preciosos i els arrendaments són molt més barats, però jo, quina perea ara anar-me’n tan lluny. En principi tinc intenció de quedar-me, el meu fill i la meua filla han vingut a visitar-me i els dos se’n van anar encantats amb el poble. I a banda participe amb el diari del poble, què més puc demanar?

08

Ongi etorri Biar, Antón. Eskerrik asko. (Benvingut a Biar, Antón. Moltes gràcies.)

Eskerrik asko zuri. (Gràcies a tu).

Ez dago arrazoirik. (No hi ha de què).

Oso ondo. (Molt bé). Aquest poble té coses meravelloses que convoquen a ajudar a la gent i  be, m’agradaria transmetre que si algú em necessita sóc traductor d’anglés, sé fer moltes coses i si algú li serveix alguna cosa del que jo sé fer sols ha de preguntar-me i ací em teniu.

L'article té 206 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).